Nieuws van leden

Film 'Voor jou wil ik zijn' is een ode aan mantelzorgers

16 juli 2021

Het kan een spannende periode zijn voor gezinnen als de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking door de ouders (soms noodgedwongen) wordt overgedragen aan broers en/of zussen. In de nieuwe film Voor jou wil ik zijn is te zien hoe deze overgang het leven van Janine en haar familie beïnvloedt. Een groot deel van de film is opgenomen bij Abrona, op woongroep De Valkenier.

Janine en haar broer Albert-Jan ('Ab')
Janine en haar broer Albert-Jan

Worstelen met de zorg

In deze nieuwe film staat Janine Barlo (50) centraal. Al van jongs af aan voelt zij een bijzondere band met haar verstandelijk beperkte broer Albert-Jan (51). Maar nu hij ouder wordt en haar ouders steeds meer worstelen met de zorg, besluit ze dat het tijd is om de zorg officieel van hen over te nemen. Nu mag zij er zijn voor Albert -Jan. Wat betekent deze verantwoordelijkheid voor haar relatie met haar grote broer?

Corona

De film is in 2020 opgenomen, wat er uiteraard voor zorgt dat de coronapandemie een grote rol speelt. Toen het coronavirus Nederland bereikte en de woongroep van Albert-Jan werd afgesloten van de buitenwereld, konden Janine en haar zusje Anette niet meer bij hun broer op bezoek. Ze werden afhankelijk van de begeleiding om met hun broer te communiceren. Met Albert-Jan zelf gaat het tijdens de lockdown verrassend goed, wat weer nieuwe vragen oproept. Hoe hard heeft hij zijn zussen eigenlijk nodig?

De film bekijken

De film van Human en Eenvandejongens gaat 19 juli live te bekijken op NPO 2 en daarna terug te kijken op NPO Start. Meer over deze film lees je hier.

Voor mij is deze film een ode geworden aan de liefde tussen een broer en een zus,
maar ook een ode aan alle mantelzorgers die, net als de familie Barlo, nooit zullen
opgeven.

Marinka de Jongh - Regisseur
Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit