Nieuws van leden

Gemiva laat talenten zien in bedrijfsrestaurant

Leestijd: 2 minuten
13 oktober 2023

Het bedrijfsrestaurant van de gemeente Zwijndrecht wordt tegenwoordig gerund door mensen met een verstandelijke beperking. Met ondersteuning van Gemiva verzorgen zij drie dagen in de week de lunch voor gemeenteambtenaren. Het restaurant kreeg de naam ZmaakSaam, met de Z van Zwijndrecht. Sinds 4 oktober hangt die nieuwe naam in het restaurant. Daarmee is de nieuwe formule definitief een feit.

Mensen met een beperking runnen bedrijfsrestaurant

“We zijn blij dat de samenwerking met Gemiva is gerealiseerd”, vertelt wethouder Tycho Jansen. "Voor de gemeente is dit veel meer dan een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door ZmaakSaam krijgen collega’s een smakelijke en gezonde lunch. Maar bedrijfsrestaurant ZmaakSaam is ook een plaats van ontmoeting. Het is er gezellig en je voelt je er altijd welkom. Voor iedereen een win-win situatie."

Lachende gezichten

Linda van der Meulen, facilitair coördinator bij de gemeente: “De nieuwe naam staat ook op de werkkleding. Die draagt bij aan de teamspirit en eenheid in het team. Ook laat die – met de logo´s van Zwijndrecht en Gemiva achterop – de verbondenheid tussen de partijen zien. Wij vinden het een unieke samenwerking met alleen maar winnaars. De lachende gezichten als je hier binnenkomt, zeggen ons genoeg.”

Meedoen

Chantal de Ridder, persoonlijk begeleider bij Gemiva, voegt toe. “Onze cliënten stapten een paar maanden geleden nog wat aarzelend binnen. Inmiddels voelen ze zich thuis, mede door het warme welkom vanuit de gemeente. Ze worden gewaardeerd en genieten van het werk en de contacten. Wij vinden het bij Gemiva belangrijk dat mensen met een beperking meedoen in de samenleving. Deze werkplek is daar een prachtig voorbeeld van.”

Moestuin

ZmaakSaam heeft sinds een paar weken een verrijdbare moestuin voor het kweken van kruiden. “Het ZmaakSaam-team onderhoudt de moestuin en krijgt daarbij hulp van gemeentecollega’s”, vervolgt Linda van der Meulen. “We zien de samenwerking ook op andere gebieden groeien. Cliënten worden betrokken bij werkzaamheden binnen het gemeentehuis, zoals vouw- en inpakwerk en het rondbrengen van fruit. We hopen dit in de toekomst verder uit te breiden”.

Gemiva

Gemiva ondersteunt in Zuid-Holland mensen die door een handicap, chronische ziekte of een andere beperking zorg of ondersteuning nodig hebben. “We benaderen mensen vanuit hun talent en zoeken met de cliënt naar passend werk. Daarbij werken we graag samen met lokale partners.”

Redactie VGN