Nieuws van leden

Koningin Máxima bezoekt De Berkenschutse en Kempenhaeghe

29 juni 2023

Koningin Máxima bezocht onlangs De Berkenschutse, de school voor speciaal onderwijs van Stichting Kempenhaeghe in Heeze. Daarna werd de inclusieve woonwijk Kloostervelden in Sterksel met een bezoek vereerd. Deze woonwijk verrees de afgelopen tien jaar op het voormalige instellingsterrein voor epilepsiewoonzorg van Stichting Kempenhaeghe. Koningin Máxima werd in Heeze en Sterksel ontvangen door de burgemeester van de gemeente Heeze-Leende Paul Verhoeven en Anouk Vermeer, bestuursvoorzitter van Kempenhaeghe.

Koningin Maxima Kempenhaeghe

Geslaagd bezoek

Kempenhaeghe en de gemeente Heeze-Leende kijken terug op een geslaagd bezoek. Anouk Vermeer: 'We zijn de Koningin heel dankbaar voor haar bezoek. We hebben haar mogen laten zien voor welke uitdagingen ons onderwijsexpertisecentrum De Berkenschutse vandaag de dag staat én hoe het omvormen van een instellingsterrein naar een bijzonder gewone woonwijk is gelukt. Het was een feestelijk moment en een kroon op de inspanningen die we de afgelopen 14 jaar samen met heel veel medewerkers, gemeente Heeze-Leende en andere partijen zoals ontwikkelaar CRA Vastgoed hebben verricht.'

Koningin Maxima op bezoek bij Kempenhaege

In gesprek met leerlingen

Koningin Máxima ging bij onderwijscentrum De Berkenschutse in gesprek met kinderen, ouders en leerkrachten van de school. De Berkenschutse heeft een bovenregionale functie voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs. Het biedt passend onderwijs, vorming en begeleiding aan leerlingen met epilepsie, langdurig zieke leerlingen, zeer moeilijk lerende leerlingen, meervoudig gehandicapte kinderen en in het vervolgonderwijs grotendeels aan leerlingen met autisme.

Koningin Maxima op bezoek bij Kempenhaege

Open en inclusieve woonwijk Kloostervelden

Tijdens haar bezoek aan Kloostervelden ontmoette Koningin Máxima (zorg)cliënten en ‘nieuwe’ buren en ging zij in gesprek over het wonen en leven in een open en inclusieve woonwijk. Op het voormalige instellingsterrein voor langdurige woonzorg werkten Stichting Kempenhaeghe, de gemeente Heeze-Leende en ontwikkelaar CRA Vastgoed samen aan dit proces van omgekeerde integratie. Met het initiatief van Kempenhaeghe om de buitenwereld naar binnen te halen voor een deel van haar cliënten met complexe epilepsie, werd er aanzienlijk meer inclusiviteit en levendigheid gecreëerd. Resultaat is een woonwijk voor een gemeenschap van 176 zorgcliënten en 600 ‘nieuwe’ bewoners waarin mensen met en zonder zorgvraag samen wonen, leven en werken. In mei van dit jaar werd deze spraakmakende gebiedsontwikkeling na tien jaar afgerond. CRA Vastgoed, dat deel uitmaakt van VB Groep, blikt in september van dit jaar samen met Kempenhaeghe in inspiratiesessies voor externen terug op de ontwikkeling van instellingsterrein tot woonwijk.

Wandeling door de woonwijk

Aan het einde van het werkbezoek maakte de Koningin onder grote belangstelling een korte wandeling door de woonwijk om te zien en ervaren hoe contactmomenten tussen buurtbewoners worden gefaciliteerd en aangemoedigd. Een van de voorbeelden was het samen door cliënten en bewoners/vrijwilligers vilten van wol van het Kempisch Heideschaap op de boerderij van Kloostervelden.