Nieuws van leden

Leerbaar & Weerbaar: ondersteuning bij weerbaarheid, relaties en seksualiteit voor mensen met een verstandelijke beperking

02 mei 2022

Bij Philadelphia Zorg vinden we het belangrijk dat de mensen die we ondersteunen zichzelf kunnen zijn. Dat ze hun eigen keuzes maken, hun talenten ontwikkelen, grip hebben op hun welzijn en met trots meedoen in de maatschappij. Met Leerbaar & Weerbaar ondersteunen we ze hierbij. Deze methodiek is nu voor iedereen toegankelijk.

Leerbaar en weerbaar Philadelphia

Binnen Philadelphia gebruiken begeleiders Leerbaar & Weerbaar al zo’n 25 jaar. De afgelopen tijd is de methodiek doorontwikkeld en sinds kort kun je die vinden op Philadelphia.nl. Na aanmelding krijgen begeleiders van andere zorgorganisaties en verwanten ook toegang. Aanmelden is kosteloos.

Een gewoon leven, een eigen leven

Leerbaar & Weerbaar is ontstaan vanuit de vragen die er zijn rondom weerbaarheid, relaties, intimiteit en seksualiteit (RIS) bij de cliënten van Philadelphia. Het is een gelaagde methodiek die thema’s en emoties behandelt die voor iedereen herkenbaar zijn. Zo zijn er materialen en werkvormen te vinden om de onderwerpen online verslaving en grensoverschrijdend gedrag (preventief) te bespreken. Ook voor de thema’s zeggenschap en pesten is een grote variatie aan werkvormen beschikbaar. Doel is om mensen met een verstandelijke beperking stevigheid te geven in een steeds complexer wordende wereld. Wij gunnen ze een eigen leven, net als iedereen. Een leven waarin ze zelf beslissingen nemen. Komen ze er niet uit, dan staan wij klaar. Maar wie het zelf kan, mag het ook zelf doen. Als iemand zelf beslissingen kan maken, waarom zouden wij dat dan doen?

Webinars

De trainers van Leerbaar & Weerbaar organiseren met regelmaat webinars over de thema’s binnen de methodiek. De eerstvolgende is op 17 mei en specifiek voor ouders van kinderen met een verstandelijke beperking. Het thema is ‘Opkomen voor jezelf, hoe help je je kind daarbij’.

Op 18 mei is er een webinar voor zorgprofessionals over de methode Leerbaar & Weerbaar. De trainers lichten de mogelijkheden toe door middel van de online beschikbare materialen: informatie, werkbladen, praatplaten, spelvormen, muziek en video.

Deze pagina is een onderdeel van: