Nieuws van leden

Leren blind te zijn in KRO-NCRV 2Doc: Dit is hoe ik het zie

Leestijd: 2 minuten
31 augustus 2023

In de documentaire 'Dit is hoe ik het zie' laat actrice Aysegül Karaca ons zien hoe zij leert leven met haar slechtziendheid. Dertig jaar lang verwaarloost ze haar visuele beperking, totdat dit haar volledig opbreekt. De documentaire laat zien hoe Aysegül tijdens een revalidatietraject haar slechtziendheid onderzoekt en omarmt. Een inspirerend verhaal dat de toegevoegde waarde van revalideren heel mooi weergeeft. Een kijktip van Visio.

Documentaire Dit is hoe ik het zie

Ayşegül heeft nystagmus en ziet slechts 20 procent

'Als je als meisje met een visuele beperking geboren wordt in Turkije dan sta je in het gezin met 4-0 achter', zegt Ayşegül Karaca, theatermaakster, actrice en zangeres. Ayşegül heeft nystagmus; aangeboren wiebelogen en ziet daardoor slechts 20 procent. Ondanks haar slechtziendheid heeft zij vanaf haar jeugd altijd alles gedaan als ieder ander. Mensen met een visuele beperking worden vaak onderschat, maar Ayşegül wil de wereld ervan overtuigen dat zij ondanks haar visuele beperking heel veel kan. KRO-NCRV laat met het verhaal van Ayşegül zien wat je in het leven kunt bereiken door te vechten, te vallen en op te staan.

Leven alsof er niets aan de hand is

Ayşegül is een prachtige, opgewekte vrouw die alles uit het leven haalt wat erin zit, ondanks haar visuele beperking. Ze werd geboren met een oogafwijking, en wist niet beter dat iedereen zag wat zij zag. Ze volgde regulier onderwijs, net als haar broers en zussen. Toen Ayşegül ontdekte dat anderen meer zagen dan zij, probeerde ze haar beperking verborgen te houden. Dat ging decennia goed, maar de ontkenning maakt haar leven erg ingewikkeld. Vanzelfsprekende dingen vergden van haar veel inzet en concentratie. Als zij uitging met vrienden was ze vooral bezig om nergens tegenaan te lopen of overheen te struikelen. Door haar beperking voelde zij zich vaak eenzaam.

Leren om blind te zijn

Ayşegül is 30 jaar geworden en realiseert zich dat zij niet meer kan doen alsof er niets aan de hand is. Ze heeft last van hoofdpijn, vermoeidheid en depressieve gevoelens en wil weten of het leven dat ze leidt eigenlijk niet te veel is voor mensen met een aangeboren beperking. Gesteund door haar familie schrijft zich in bij een zorginstelling voor mensen met een visuele beperking. Het is het begin van een emotioneel en ingrijpend therapeutisch proces, waarin ze moet leren om blind te zijn, iets dat ze haar leven lang heeft ontkend. Zien we haar straks met een blindengeleidehond of een stok lopen?

Tweede soloshow

In KRO-NCRV 2Doc: 'Dit is hoe ik het zie' biedt filmmaker Marloes van der Haagen een inkijk in het turbulente leven van de talentvolle Ayşegül Karaca, die onderdeel uitmaakte van de cast van KRO-NCRV: 'The Passion 2023' en met haar tweede solo show in Nederlandse theaters staat.

Informatie

'Dit is hoe ik het zie' is geproduceerd door On Air Media.

2Doc: Dit is hoe ik het zie wordt op 6 september om 20.30 uur uitgezonden door KRO-NCRV op NPO2.

Deze pagina is een onderdeel van: