Nieuws van leden

Ministerie van VWS maakt kennis met woon- en activiteitenhulpen

02 oktober 2019

Gemiva-SVG Groep heeft op 30 september een werkbezoek gehad van beleidsmedewerkers van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). In het Servicecentrum in Gouda maakten zij kennis met onze opleiding Woon- en activiteitenhulp en spraken ze met zes leerlingen die deze opleiding volgen. Met deze praktijkopleiding op maat kunnen de leerlingen, die niet in staat zijn een mbo-diploma te halen, vanuit de dagbesteding doorstromen naar een baan in de ouderenzorg of gehandicaptenzorg. Daarnaast bezochten ze de leer-werkplek van één van de leerlingen in Bergambacht.

Woonhulp Maaike leidt de bezoekers rond
VWS en VGN bezoeken woonhulpen bij Gemiva

Woon- en activiteitenhulpen ondersteunen bij vrijetijdsactiviteiten, huishoudelijke en facilitaire werkzaamheden op onze zorglocaties. Zo hebben andere collega’s meer tijd om cliënten te begeleiden. De leerlingen die bij het werkbezoek waren, volgen een branche-erkende opleiding Woon- en activiteitenhulp die de Gemiva-SVG Groep in company verzorgt. De opleiding volgen ze op een manier die bij hen past: in kleine klassen, veel praktijk en in kleine stapjes. Met een diploma of met praktijkbewijzen hebben ze een grotere kans op een baan en om te participeren aan de maatschappij. De opleiding is door Calibris Advies ontwikkeld, speciaal voor mensen met een arbeidsbeperking’: Calibris deed dit samen met ’s Heeren Loo en de Gemiva-SVG Groep. 

Trots

Maaike werkt als betaalde woonhulp op Gemiva-locatie De Hoekse Gang in Bergambacht. Dit is een woon- en dagbestedingslocatie voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Maaike leidt de bezoekers trots rond op ‘haar’ afdeling. “Het leukste van mijn werk vind ik het omgaan met cliënten en dat ik iets voor hen kan betekenen. “

Dat geven ook de andere aanwezige woonhulpen in opleiding aan. Ze helpen met eten voorbereiden, brengen bewoners naar de dagbesteding, maken bedden op, doen de (af)was en/of geven koffie en thee. Maar ook als een bewoner onrustig is, maken ze een praatje of doen ze een spelletje. “Als ik een dag vrij ben geweest, zeggen de bewoners dat ze me hebben gemist”, vertelt leerling Tineke.
“Dan weet je waarom je het doet.” 

Duurzaam werk

“Er zijn niet veel opleidingsmogelijkheden voor deze groep mensen”, vertelt docent Regina van Elswijk. “Met deze praktijkgerichte opleiding geven we de leerlingen de kans om zich vanuit de dagbesteding  te kwalificeren en te ontwikkelen. Het is daarom belangrijk dat knelpunten in de regelgeving worden weggenomen zodat steeds meer cliënten met een dagbestedingsindicatie de kans krijgen om leerling te worden en perspectief krijgen op een (betaalde) baan.” 

Vanuit het Ministerie van VWS was beleidsadviseur Miranda Voogt aanwezig bij het werkbezoek: “Voor VWS, Programma’s Onbeperkt Meedoen, Werken in de Zorg en Volwaardig leven, was het mooi om te zien dat leerlingen vanuit het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs - en zij die niet in staat zijn om een mbo-diploma te halen - dankzij deze opleiding een kans krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien als persoon. De woonhulp neemt taken over van begeleiders en ander zorgpersoneel. Het zorgpersoneel kan zich daardoor meer focussen op de begeleiding en verzorging van cliënten. Extra bijzonder is dat de leerlingen, als zij dat willen en kunnen, als woonhulp of activiteitenhulp een betaalde baan bij de zorginstelling krijgen.”

Meer mooie mogelijkheden

Aart Bertijn, beleidsmedewerker VGN: “Als VGN zien we nog meer mooie mogelijkheden. We willen ons er voor inzetten dat  deze manier van opleiden ook doorgezet wordt naar andere sectoren als  de techniek, de groenvoorziening en de horeca. Deze mensen brengen kwaliteiten met zich mee die daar ook heel waardevol zijn.”
Meer informatie?

 - Brochure 'Ik Werk bij de Gemiva-SVG Groep' en 'Opleiding Woonhulp'
-  Website Job2Go: https://www.gemiva-svg.nl/job2go

Dianne van der Veen
Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: