Valentijnsdag 2023: bijzondere Romeo’s en Julia’s van Theater Babel te zien op grote lichtbakken in Rotterdam

Vanaf 14 februari, Valentijnsdag, zijn op enorme lichtbakken in de grote hal van de Openbare Bibliotheek Rotterdam twaalf beelden te zien van liefdesduo’s te zijn die ‘anders’ zijn. Lonne Wennekendonk ontwierp ze voor de voorstelling ‘Romeo’s & Julia’s’ voor Theater Babel, gelieerd aan Pameijer.

Theater Babel

Acteurs met en zonder beperking werken samen

Toen acteurs van Theater Maatwerk (zorginstelling Pameijer) ongeveer tien jaar geleden werden samengebracht met acteurs van het Rotterdams Centrum voor Theater, is een inclusieve verandering in gang gezet die resulteerde in Theater Babel Rotterdam. Het is wereldwijd het enige gezelschap dat professioneel werkt met acteurs met en zonder beperking. 

Posters met liefdesduo’s

Theater Babel Rotterdam levert naast een nieuwe voorstelling dit jaar, ook een visuele inclusieve bijdrage aan de stad Rotterdam. Op verschillende affiches liefdesduo’s te zien die met elkaar in bed liggen. Het is de aankondiging van de nieuwe voorstelling: ‘Romeo’s en Julia’s’. Op de posters zijn twee mannen te zien, of twee vrouwen, of een man en een vrouw. Oud of jong, zwart of wit. Duo’s waarvan ook iemand een zichtbare of onzichtbare beperking heeft. In bed liggend, strelend of rustig tegen elkaar aanliggend. Theater Babel Rotterdam en Studio Lonne Wennekendonk willen hiermee werken aan een positieve belichting van de inclusieve samenleving, zonder het schuren ervan uit de weg te gaan.

Mag je houden van wie je wilt?

Romeo’s & Julia’s is  een voorstelling van Paul Röttger. Een hedendaagse vertaling van Romeo & Julia laat zien hoe onze samenleving nog steeds onze liefdeskeuzes en mogelijkheden beïnvloed, met name als je ‘anders’ bent. De voorstelling draait om de centrale vraag: mag je houden van wie je wil houden? Schurende thema’s zoals identiteit, moord, afwijzing en seksualiteit worden bevraagd en uitgedaagd in een multidisciplinaire voorstelling met livemuziek en projecties. Niet alleen mensen met een beperking lijden onder deze ongelijkheden. In de voorstelling zie je onder andere scènes uit het klassieke stuk van Shakespeare, afgewisseld met persoonlijke verhalen van de acteurs.

Speeldata

De voorstelling is nog tot 19 maart te zien in Theater Babel Rotterdam. Klik hier voor de speeldata en het reserveren van kaartjes.

Over Theater Babel Rotterdam

Theater Babel Rotterdam is een professioneel en inclusief theatergezelschap waar acteurs met en zonder beperking, oud en jong, arm en rijk, en van verschillende afkomst, religie en seksualiteit samen theater maken. Dankzij een uniek convenant met Pameijer worden kunst en zorg er verenigd. Het gezelschap telt 34 acteurs, bestaande uit vaste en gastspelers. Elk jaar speelt Babel zo’n 150 voorstellingen voor regulier publiek en 70 theaterateliers voor jongeren uit het voortgezet onderwijs. Lees voor meer informatie op: https://theaterbabelrotterdam.nl/theater/theater-babel-speelt-romeos-en-julias/.