Verkiezingstelefoon & live-uitzending over de Europese verkiezingen voor en door mensen met een verstandelijke beperking

Stemmen voor de Europese Verkiezingen kan voor mensen met een verstandelijke beperking soms erg lastig zijn. Hoe stem je eigenlijk en mag mijn begeleider mee in het stemhokje? Maar ook; wat gebeurt er met mijn stem als ik niet ga stemmen? Deze en veel andere vragen worden in de weken voor de verkiezingen beantwoord via de Verkiezingstelefoon die er is om de verkiezingen toegankelijker te maken. Ook is er op 30 mei een live-uitzending om uitleg te geven over de Europese Verkiezingen

Verkiezingstelefoon
Verkiezingstelefoon, Fedor van Woerkum

Kijk hier de uitzending Europese verkiezingen in begrijpelijke taal van 6 juni terug.

Ervaringsdeskundigen van zorgorganisaties  Philadelphia, ’s Heeren Loo, Reinaerde, ASVZ, Amerpoort, Cordaan, Sherpa  en belangenvereniging LFB zitten achter de Verkiezingstelefoon om antwoord te geven op vragen van mensen met een verstandelijke beperking. Zij hebben hiervoor een speciale training gevolgd. De Verkiezingstelefoon is vanaf donderdag 30 mei op werkdagen geopend tot en met 6 juni, de dag van de verkiezingen. De openingstijd is tussen 10.00 en 15.00 uur en alle vragen mogen gesteld worden.

Waarom is de Verkiezingstelefoon belangrijk?

Fedor van Woerkom is cliënt bij Philadelphia Zorg, een van de zorgorganisaties achter de Verkiezingstelefoon. Hij vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal. Fedor: "Veel mensen met een verstandelijke beperking vinden het lastig om te stemmen omdat de informatie niet in begrijpelijke taal geschreven wordt. Begrijpelijke informatie is nodig om zelf een keuze te maken of en op wie je gaat stemmen. De verkiezingstelefoon kan mensen over een drempel helpen om toch te gaan stemmen. Bekijk hier de uitzending.

Live-uitzending over Europese Verkiezingen

De Europese verkiezingen is de verkiezing die misschien wel het moeilijkst te begrijpen is.  Daarom organiseren een aantal zorgorganisaties - in samenwerking met ProDemos - op donderdag 30 mei om 14.00 uur een live-uitzending om mensen met een verstandelijke beperking zo goed mogelijk te informeren over de Europese Verkiezingen. Tijdens de uitzending worden vragen van mensen met een beperking live beantwoord. De uitzending wordt ook vertaald door een tolk Nederlandse Gebarentaal.

Deze uitzending is  live te volgen op: www.mo-online.nl/mijn-wegwijzer Een deskundige van ProDemos beantwoordt alle vragen van kijkers over de Europese verkiezingen. Vragenstellers kunnen reageren via de vraagbalk onder de live-uitzending, of ze kunnen al contact opnemen met de Verkiezingstelefoon door te bellen of een WhatsApp bericht te sturen naar: 06 - 25 67 95 45. Een team van ervaringsdeskundigen zit dan al klaar om vragen te beantwoorden.

De verkiezingen makkelijk uitgelegd

's HeerenLoo heeft een speciale verkiezingspagina gemaakt met een eenvoudige uitleg over: 


Deze activiteiten zijn een samenwerking van Philadelphia, ‘s Heeren Loo, Reinaerde, ASVZ, LFB, Amerpoort, Sherpa, Cordaan, ProDemos en Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Dianne van der Veen
Telefoonnummer
06-41284280
Dianne van der Veen