Nieuws van leden

Zorg voor mens en materialen komen samen op De Heygraeff

21 januari 2020

Op het terrein van De Heygraeff in Woudenberg is een bijzonder initiatief gestart:
Re-creatie. Social design duo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer stond aan de wieg van Re-creatie, dat is bedacht op uitnodiging van Reinaerde.

Robin Weider

Het hart van het project wordt gevormd door een gastatelier waar in 2020 twee kunstenaars en twee ontwerpers verblijven. Zij leggen nieuwe verbindingen tussen De Heygraeff, waar mensen wonen met een verstandelijke- en lichamelijke beperking, en de recreatieve omgeving. Met afvalmaterialen ontwikkelen zij activiteiten en producten die waarde toevoegen aan de recreatie op het terrein en daarbuiten. De kunstenaars en ontwerpers verblijven elk drie maanden in de portierswoning op het terrein, die is omgetoverd tot gastatelier.

Als eerste ontving de Duitse ontwerper Robin Weidner begin januari de sleutel van het gastatelier. Hij verblijft hier tot en met 31 maart. Iedereen is van harte welkom om kennis met hem te maken en zijn project te volgen. Robin geeft de sleutel door aan kunstenaar Cathalijne Smulders (april t/m juni). In de maanden juli t/m september verblijft het ontwerpersduo Arvid en Marie in de portiersloge en ten slotte is kunstenaar Dirk van Lieshout te gast op De Heygraeff.

Re-creatie

De naam Re-creatie verwijst zowel naar de recreatieve omgeving waar De Heygraeff in ligt als naar het recyclen en hergebruik van afval en materialen. Sjaak Langenberg & Rosé de Beer lieten zich onder meer inspireren door een opslagplaats met oud meubilair en de Adaptatie werkplaats op De Heygraeff waar alledaagse gebruiksvoorwerpen op zeer inventieve wijze worden aangepast.

Naast de artist-in-residence in het Portiersgebouw zijn er in het kader van Re-creatie een aantal opdrachten uitgeschreven aan ontwerpers. Het duo Overtreders W ontwikkelde een alternatief voor het hek rond De Heygraeff en ontwerper Elmo Vermijs bedacht een bijzondere composteerplek. Beide ontwerpen worden in 2020 verder uitgewerkt.

Robin Weidner

Voor het project Re-creatie wil productontwerper en social designer Robin Weidner bewoners, medewerkers, familie of buurtbewoners van De Heygraeff, zoals scholieren en (gepensioneerde) vaklieden uit Woudenberg, betrekken bij het maakproces van recreatieve producten of speelobjecten. Eerder organiseerde Weidner een workshop met (dementerende) ouderen in woonzorgcentrum Vitalis Wissenhaege in Eindhoven. Hij maakte voor hen hulpmiddelen waardoor ze makkelijker konden zagen en boren.

Redactie VGN

Deze pagina is een onderdeel van: