Nieuws

Arbocatalogus Gehandicaptenzorg: veilig en gezond werken

28 februari 2018

Een gezond en veilig werkklimaat draagt in belangrijke mate bij aan plezier in het werk en daarmee ook aan behoud van personeel. De toenemende complexiteit en zwaarte van de problematiek van de cliënten vergroot de psycho-sociale belasting van medewerkers. Daarbij wordt de gehandicaptenzorg geconfronteerd met verbaal en fysiek geweld. De Arbocatalogus Gehandicaptenzorg helpt om veelvoorkomende arbeidsrisico's in de GHZ te herkennen en aan te pakken. Hier vindt u maatregelen en tips voor gezond en veilig werken. Daarnaast kan de arbocatalogus bijvoorbeeld gebruikt worden om arborisico's bespreekbaar te maken en aan te geven wat er in een bepaalde werksituatie verbeterd kan worden.

Vijf thema's

De Arbocatalogus Gehandicaptenzorg gaat specifiek in op werksituaties die in de gehandicaptenzorg voorkomen en de risico's daarbij. De risico's zijn ingedeeld in vijf thema's:

  1. Bedrijfshulpverlening
  2. Agressief gedrag
  3. Fysieke belasting
  4. Werkdruk – werkplezier
  5. Biologische agentia

Per thema staan er nuttige tips en maatregelen waarmee organisaties, teams en medewerkers aan de slag kunnen gaan. Maak je bijvoorbeeld gebruik van de tillift, hoe zorg je voor grip op ongewenst gedrag en hoe goed is de balans tussen je energievreters en energiegevers? Ook staat er in de arbocatalogus informatie over wet- en regelgeving.

Bekijk de animatie!

In een animatiefilmpje zie je waar je de arbocatalogus voor kunt gebruiken en hoe de thema's terugkomen in het dagelijks werk.

Portretfoto Aart Bertijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Aart Bertijn

Deze pagina is een onderdeel van: