Nieuws

Arbocatalogus Gehandicaptenzorg: veilig en gezond werken

Je staat altijd klaar voor de patiënten, zorgt dat ze de beste verzorging krijgen. Maar denk je tijdens een drukke werkdag ook aan je eigen gezondheid en veiligheid? De Arbocatalogus Gehandicaptenzorg helpt je arbeidsrisico’s te herkennen, voorkomen, bespreekbaar te maken en aan te pakken. Bekijk de animatiefilm en zie wat jij kunt doen om veiliger en gezonder te werken.

In je werk in de gehandicaptenzorg heb je te maken met allerlei soorten arbeidsrisico’s. Hoe zorg je dat je jouw dagelijkse werkzaamheden zo gezond en veilig mogelijk uitoefent? Wat kun je doen om risico’s te beperken en jezelf zo goed mogelijk te beschermen? De Arbocatalogus Gehandicaptenzorg helpt je om veelvoorkomende arbeidsrisico’s in de GHZ te herkennen en aan te pakken. Je vindt er maatregelen en tips voor gezond en veilig werken. Daarnaast kun je de arbocatalogus bijvoorbeeld gebruiken om arborisico’s bespreekbaar te maken en aan te geven wat er in jouw werksituatie verbeterd kan worden.

Vijf thema’s
De Arbocatalogus Gehandicaptenzorg gaat specifiek in op werksituaties die in de GHZ voorkomen en de risico’s daarbij. De risico’s zijn ingedeeld in vijf thema’s:

  • Bedrijfshulpverlening
  • Agressief gedrag
  • Fysieke belasting
  • Werkdruk – werkplezier
  • Biologische agentia 

Per thema staan er nuttige tips en maatregelen waarmee organisaties, teams en medewerkers aan de slag kunnen gaan. Maak je bijvoorbeeld gebruik van de tillift, hoe zorg je voor grip op ongewenst gedrag en hoe goed is de balans tussen je energievreters en energiegevers? Ook staat er in de arbocatalogus informatie over wet- en regelgeving.

Bekijk de animatie!
In een animatiefilmpje zie je waar je de arbocatalogus voor kunt gebruiken en hoe de thema’s terugkomen in jouw werk. Bekijk het filmpje.

De Arbocatalogus gehandicaptenzorgis geschreven in opdracht van de VGN, FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU ‘91 en de FBZ. Met de Arbocatalogus willen zij bijdragen aan een gezonde en veilige werkomgeving voor alle medewerkers in de GHZ.