Nieuws

Betere afspraken over verantwoordingsgegevens: KIK-V biedt kansen.

05 april 2024

Een recente verkenning toont aan dat er brede steun is voor de principes en werkwijze van KIK-V binnen de gehandicaptenzorg. In het programma KIK-V maken ketenpartijen samen afspraken over gegevensuitwisseling om te komen tot het stroomlijnen van de uitwisseling van kwaliteits- en bedrijfsvoeringsinformatie, beter afstemmen van nieuwe uitvragen en meer en beter hergebruik van gegevens. KIK-V zet in op duidelijkheid, afspraken en efficiëntie. Daarmee verbetert de uitwisseling van keteninformatie en de datakwaliteit en kunnen de administratieve lasten verminderen.

Verkennend onderzoek
Het programma KIK-V is in 2018 gestart in de verpleeghuissector. In 2023 is verkend welke meerwaarde de werkwijze van KIK-V heeft voor de gehandicaptenzorg. Resultaat van de verkenning is dat KIK-V een waardevolle bijdrage kan leveren aan de verbetering van gegevensuitwisseling in de gehandicaptenzorg. Zowel de deelnemende zorgaanbieders als de ketenpartijen staan positief tegenover de uitgangspunten van KIK-V en op termijn een verbreding van KIK-V naar 'hun' sector.

Behalve de voordelen van gestandaardiseerde en efficiënte informatiestromen, wordt het ontwikkelen van gemeenschappelijke definities gezien als belangrijk pluspunt. Dit leidt tot meer uniformiteit tussen uitvragen, geringer kans op interpretatieverschillen en meer mogelijkheden voor benchmark. En dat draagt weer bij aan het verminderen van administratieve lasten en maakt de aanlevering van gegevens eenvoudiger.

Kans voor innovatie
Voor KIK-V zelf betekent het uitbreiden naar andere sectoren een stimulans in de implementatiebereidheid onder zowel ketenpartijen als zorgaanbieders. Ook maakt de schaalvergroting het voor softwareleveranciers aantrekkelijker om in de KIK-V werkwijze te investeren.

Vervolgonderzoek
Voor uitbreiding van KIK-V naar de andere sectoren is vervolgonderzoek nodig. In 2024 zullen deze vervolgonderzoeken meer inzicht geven in de toepasbaarheid van KIK-V binnen de verschillende sectoren. De situatie rond het uitwisselen van gegevens wordt nader geanalyseerd om te ontdekken in hoeverre de huidige KIK-V-instrumenten, waaronder gehanteerde definities, bruikbaar zijn. De focus zal liggen op bedrijfsvoeringsgegevens.

Alle bevindingen uit de verkenningen zijn terug te lezen in de eindrapportages Verkenningen KIK-V. Download hieronder de rapportage en toelichtende brieven over de achtergrond en vervolg van de verkenningen.

Han Huizinga
Wil je meer weten?
Neem contact op met Han Huizinga