Nieuws

Carlo Leget sprak 7e Els Borst Lezing uit over de prijs van de vrijheid

04 december 2019

Woensdag 27 november 2019 heeft prof. dr. Carlo Leget, hoogleraar Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH) in Utrecht en bijzonder hoogleraar zingeving en ethiek in de palliatieve zorg namens het Integraal Kankercentrum Nederland en de Associatie Hospicezorg Nederland, de 7e Els Borst Lezing uitgesproken met de titel ‘De prijs van de vrijheid – Over de positie van sociaal kwetsbare jongeren met beperkte cognitieve vaardigheden in de samenleving’.

Portretfoto Carlo Leget

Carlo Leget: “Een grote groep kwetsbare jongeren kan niet goed meekomen in onze versnellende samenleving en betaalt daar een hoge prijs voor. Mede door hun beperkte cognitieve vaardigheden komen ze in groten getale in aanraking met zorg, welzijn en justitie. Willen we hun positie verbeteren, dan zouden we opnieuw moeten nadenken over wat vrijheid anno 2019 betekent en hoe we daar als burgers gezamenlijk nieuwe invulling aan kunnen geven. Vrijheid is net als gezondheid geen individuele aangelegenheid, maar een gemeenschappelijk goed.” Kijk hier voor de volledige lezing.

Daarnaast sprak coreferent prof. dr. Xavier Moonen, bijzonder hoogleraar kennisontwikkeling over jeugdigen en jongvolwassenen met licht verstandelijke beperkingen en gedragsproblemen aan de Universiteit van Amsterdam en bijzonder lector Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking aan de Zuyd Hogeschool te Heerlen over ‘Reflectie op en een alternatief voor het begrip sociaal kwetsbare jongeren’. De tweede coreferent, dr. Igor van Laere MD PhD, sociaal geneeskundige, oprichter & voorzitter Nederlandse Straatdokters Groep, sprak over ‘De prijs van onverschilligheid. Of de troost van de sociale geneeskunst in een beleggingsmaatschappij zonder grenzen’. Na afloop van deze drie sprekers vond er een discussie met de zaal plaats onder leiding van Jeannette Pols, vicevoorzitter van de CEG commissie. De verslagen van de coreferenten zijn te vinden op de website van het CEG.

Over de Els Borst Lezing

De lezing is een initiatief van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) en werd voor het eerst uitgesproken in 2013. De lezing is vernoemd naar Els Borst, die als voormalig minister van VWS aan de wieg stond van het CEG. Els Borst-Eilers (1932-2014) heeft tijdens haar carrière veel aandacht besteed aan diverse ethische thema’s.

Bron: Gezondheidsraad

Deze pagina is een onderdeel van: