Nieuws

Competentieprofiel Ervaringsdeskundige VB gepresenteerd!

21 november 2022

Op 21 november 2022 hebben vereniging LFB en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) het nieuwe competentieprofiel ‘Ervaringsdeskundige met een verstandelijke beperking’ gepresenteerd. Dii deden zij via een webinar. In het competentieprofiel staat beschreven welke kennis en vaardigheden je nodig hebt om het beroep ‘Ervaringsdeskundige VB’ uit te kunnen voeren.

Competentieprofiel ervaringsdeskundigen VB

Vereniging LFB en de VGN hebben hard gewerkt aan de ontwikkeling van het competentieprofiel.
Dit in samenwerking met verschillende zorgorganisaties, opleidingsinstituten en kenniscentra.
En met ondersteuning van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Webinar

Maandagmiddag 21 november vond de lancering van het nieuwe competentieprofiel plaats. Milan Dorreboom en Joost Blommendaal van vereniging LFB presenteerden het competentieprofiel. Zij gingen in gesprek met verschillende personen en organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het competentieprofiel ervaringsdeskundige VB. Het webinar werd gevolgd door ruim 80 mensen. Dit waren ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals en medewerkers van scholen en kenniscentra.

Beroep van ervaringsdeskundige op de kaart gezet

Ellis Jongerius, directeur van vereniging LFB, gaf tijdens het webinar aan waarom dit competentieprofiel zo belangrijk is. “Dit competentieprofiel is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het beroep ervaringsdeskundige voor mensen met een verstandelijke beperking. We willen dit beroep graag meer op de kaart zetten. Het is heel belangrijk dat er mensen met een beperking in de samenleving actief zijn. Mensen die namens andere mensen met een verstandelijke beperking het woord kunnen voeren en hen sterker maken.”  

Ervaringsdeskundigen zijn onmisbaar

Ook Aart Bertijn, senior Beleidsadviseur van VGN, benadrukte het belang van verder professionalisering van het beroep ervaringsdeskundige VB. Dit voor de gehandicaptenzorg, maar ook daarbuiten. “Het is van groot belang dat we vooral mét mensen met een verstandelijke beperking praten in plaats van over hén. Daarbij zijn ervaringsdeskundigen onmisbaar!”

Downloaden competentieprofiel

Het Competentieprofiel Ervaringsdeskundige met een verstandelijke beperking kunt u onder aan het artikel downloaden en is beschikbaar op de website van de LFB.

Wil je het webinar terugkijken?

Stuur dan een mailtje voor de link naar info@lfb.nu

Portretfoto Aart Bertijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Aart Bertijn

Deze pagina is een onderdeel van: