Nieuws

Corona is een extra beperking als je jong bent en een beperking hebt

Leestijd: 2 minuten
19 juli 2021

Corona heeft een flinke impact op jongeren met beperkingen. Lees in dit nieuwe onderzoek wat jongeren daar zelf over te zeggen hebben.

Twee jongeren lachend op de foto
 • "Het houden van 1,5 meter afstand, dat voelt dubbel afstandelijk omdat ik blind ben."
 • "Mijn kleine hechte vriendenkring is uitgedund."
 • "Er was extreem veel ruzie in de woongroep. We zaten ook 24/7 op elkaar. We mochten weinig de deur uit en er was een avondklok."
 • "Ik hoop dat mijn omgeving begrijpt dat ik moeite heb met de versoepelingen."
 • "Ik wil gewoon het liefst af en toe even praten met mijn mentor. Over school, maar ook over mezelf en wat me bezighoudt."
 • "Online les volgen was eigenlijk heel erg chill voor mij. De lesuren waren gehalveerd. Hierdoor kon ik mijn energie veel beter verdelen."

Dit zijn enkele van de vele sprekende citaten uit het rapport ‘Jongeren met een beperking na Corona’. In het nieuws is regelmatig aandacht voor de impact van de corona-periode op jongeren. De stem van jongeren met een beperking horen we jammer genoeg niet zo vaak. VGN heeft daarom in samenwerking met Ieder(in) en jongPIT aan Youngworks gevraagd om te onderzoeken wat de ervaringen van jongeren met een beperking zijn in de corona-periode. 

Leren van ervaringen

Dit onderzoek geeft jongeren met een beperking een duidelijke stem. Zij vertellen over hun (extra) beperkingen, hun angsten, negatieve èn positieve gevolgen van de Corona-periode. Wat kunnen we van hun ervaringen leren over het onderwijs, sociale contacten, het wonen, werken of dagbesteding? 

Jongeren met een beperking hebben als gevolg van de corona-periode behoefte aan:

 1. zekerheid en ‘een stem’
 2. contact met vrienden en leeftijdsgenoten
 3. contact met lotgenoten
 4. duidelijkheid
 5. coaching en maatwerk
 6. mogelijkheden en een vooruitziende blik
 7. verandering en niet persé terug naar ´normaal´

In gesprek

Na de zomer gaat VGN graag verder in gesprek met de jongeren met een beperking, samen met beleidsmakers, met onderwijs- en met zorgpartijen. Dit doen we om ècht naar hen te luisteren en om ervoor te zorgen dat we leren van wat zij vertellen.

Wil je meer weten over wat jongeren met een beperking te zeggen hebben over wat corona voor hen betekent? Download het onderzoek dan via de link hieronder, neem contact op met Willemijn Verhave van de VGN (wverhave@vgn.nl, 06-42588519) of, beter nog, praat er zelf eens over met een jongere in je buurt.

Ik hoop dat mijn omgeving begrijpt dat ik moeite heb met de versoepelingen

Een van de jongeren uit het onderzoek

Deze pagina is een onderdeel van: