Documentaire brengt bezuinigingen zorg in beeld

Op 12 september aanstaande vindt de première van '7xMartijn' plaats. Deze documentaire neemt de kijker mee in het leven van een gezin met een kind met een beperking, Martijn. Zijn ouders, broer en zussen laten zien welke invloed een kind met een handicap op hun leven heeft. De documentaire geeft daarnaast een interessant inzicht wat de bezuinigingen in de zorg betekenen voor een gezin met een kind met een beperking.

Verandert een kind met een beperking je als ouders en als broer of zus? Wat doet dit met je en hoe ga je hiermee om? Deze vragen worden in de documentaire beantwoord door Bodbijl’s ouders, broer en zussen. Ook komt de 33-jarige Martijn zelf aan het woord. Wat vindt hij er zelf van, hoe ziet zijn leven er nu uit?

Bezuinigingen
Tijdens het maken van de film kwam bovendien een actuele vraag aan de orde: wat betekent het als de bezuinigingen in de zorg doorgang vinden? Mag je een mantelzorger vragen in de toekomst (nog) meer zelf te gaan zorgen voor een familielid of vriend(in)? En waar ligt dan de grens?

“Het idee om een documentaire te maken over mijn broer speelde al langer”, vertelt Eline Bodbijl. “Zijn rol in ons gezin en de invloed van zijn handicap op het leven van mijn ouders, broer en zussen, heeft me altijd geïntrigeerd. Het resultaat is een intiem portret dat wellicht herkenbaar is voor andere families met een gehandicapt gezinslid. De link met de bezuinigingen ontstond vanzelfsprekend toen er binnen ons gezin vragen naar boven kwamen hoe we hiermee om zouden kunnen gaan. Dit heeft de documentaire een actuele insteek gegeven waarmee hopelijk ook beleidsmakers aan het denken worden gezet.”

7xMartijn is de eerste (autobiografische) documentaire van de Amsterdamse filmmaker Eline Bodbijl. De documentaire is geheel tot stand gekomen door crowdfunding via cinecrowd.nl. 160 donateurs hebben ervoor gezorgd dat Bodbijl het verhaal van Martijn in beeld heeft kunnen brengen.

Kijk hier voor de trailer en meer informatie over de première.