Nieuws

Eerste leernetwerkbijeenkomst EMB in het vizier veelbelovend

29 november 2018

Op 21 november was het zo ver: de eerste leernetwerkbijeenkomst van EMB in het vizier. Hierin stond onder andere de lancering van de leidraad EMB in het vizier centraal. Verder gaan dit jaar tien organisaties aan de slag met het vraagstuk: Hoe kun je mensen met EMB op een goede manier ondersteunen?

“Het is belangrijk dat we na ouderen nu EMB in het vizier zetten”, aldus Marion Kersten senior beleidsmedewerker bij VGN. Juist omdat de VGN al een lange tijd aandacht geeft aan de EMB doelgroep. Van het ontwikkelen van het competentieprofiel tot aan het manifest voor betere financiering. Vanuit de kenniskant ondersteunen we EMB.”

Vraagstukken delen

De leernetwerkbijeenkomst begon met een kennismaking met de vraag:

Neem allemaal een persoon met EMB in gedachte.

  • Wat kenmerkt deze persoon in drie steekwoorden?
  • Wat is zijn/haar belangrijkste droom en verlangen?
  • Wat zou het leernetwerk voor deze persoon kunnen betekenen?

De organisaties Amarant, Cello, Esdégé-Reigersdaal, de Marius Meijboom | Omega, Cordaan & Ons Tweede Thuis, Prinsenstichting, Sherpa, Siza, Syndion, de Twentse Zorgcentra en Zuidwester gaan aan de slag met hun vraagstuk. Hoe kun je mensen met EMB op een goede manier ondersteunen?

Van elkaar leren

Tijdens de pauzes wisselde de aanwezigen al druk tips uit. De deelnemers leren van elkaar door ervaringen te delen tijdens verschillende bijeenkomsten die georganiseerd worden. Daarnaast gaan de organisaties ook bij elkaar op werkbezoek. Daarmee is de bijeenkomst een aftrap van een veelbelovende periode waarin van elkaar leren centraal staat.

Lancering leidraad EMB in het vizier

Tijdens de start van het leernetwerk werd ook de leidraad gepresenteerd. De afgelopen tijd is hard gewerkt aan een mooie bundeling van bruikbare kennisproducten die je kunt gebruiken in de ondersteuning van mensen met EMB.

Overzicht van kennisproducten

De leidraad EMB in het vizier geeft een overzicht van kennisproducten met betrekking tot de ondersteuning van mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Met deze kennisproducten kan je de ondersteuning van cliënten verder vormgeven, onderbouwen en/of toetsen.

Rita van Burgsteden (ontwikkelaar leidraad): “Ik word er blij van als informatie op tijd gevonden wordt door iedereen die ernaar op zoek is. Voor ouders die een kind krijgen met EMB is alles nieuw en anders. Ik hoop dat de leidraad hen op weg helpt in die nieuwe wereld. Dat geldt natuurlijk ook voor begeleiders, familie en buren, de arts of de leerkracht. Het doel is dat de leidraad het leven van de cliënt met EMB gaat verrijken. En wij de kennisproducten gaan inzetten in de praktijk, en daarmee de kennisproducten dichterbij de mensen met EMB brengen.”

Voor wie?

De leidraad is bedoeld voor directe begeleiders, ouders, stafmedewerkers, behandelverantwoordelijken, ondersteuners in de langdurige gehandicaptenzorg en alle anderen die betrokken zijn bij de ondersteuning van mensen met ernstige meervoudige beperkingen.

Feedback

De deelnemende organisaties zullen, waar nodig, de komende tijd de leidraad gebruiken. Zij kijken ook hoe de leidraad aangevuld en verbeterd kan worden. De leidraad is namelijk nooit af! Sámen zorgen we ervoor dat de leidraad up to date blijft. Graag horen wij ook van jou wanneer er op- en aanmerkingen of aanvullingen zijn op de leidraad en/of de kennisproducten. Door samen kritisch te zijn kan de leidraad verder worden ontwikkeld. Wil jij je feedback met ons delen? Vul het formulier hier in.

Over EMB in het vizier

Het project ‘EMB in het Vizier’ is een onderdeel van Gewoon Bijzonder, een co-creatie tussen Kennisplein Gehandicaptensector en het platform EMG. We halen kennis op uit de praktijk, we bundelen dat en maken de informatie - met een leidraad - beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de zorg voor mensen met EMB.

Sam van den Brink
Wil je meer weten?
Neem contact op met Sam van den Brink

Deze pagina is een onderdeel van: