Nieuws

Good Governance: een gezamenlijke opgave

10 december 2019

Sinds 1 januari 2017 geldt de nieuwe Governancecode Zorg. In dat kader heeft de BoZ in de loop van 2017 de BoZ Governance innovatie- en adviescommissie (IAC) geïnstalleerd. Deze commissie heeft onder meer als taak om adviezen te geven aan de BoZ over de verdere ontwikkeling van de Governancecode Zorg. In oktober 2019 heeft de IAC een eerste advies uitgebracht aan de BoZ in de vorm van een rapport met de titel: Good Governance: een gezamenlijke opgave.

Rapport IAC

Om zicht te krijgen op wat er in de sector op het gebied van governance speelt, heeft de IAC een digitale inventarisatie uitgevoerd in oktober 2018, gevolgd door vijf verdiepende rondetafelgesprekken in het land met vertegenwoordigers vanuit de verschillende gremia en branches in de eerste maanden van 2019. Via de aangesloten brancheorganisaties bij de BoZ zijn bestuurders, raden van toezicht, leden van ondernemingsraden en cliëntenraden uitgenodigd om mee te doen aan de digitale inventarisatie en de rondetafelgesprekken.

Het rapport schetst op hoofdlijnen de uitkomsten van de inventarisatie en de rondetafelgesprekken. Naast een aantal overstijgende bevindingen wordt dieper ingegaan op de thema’s:

  • Kwaliteit van zorg;
  • Draagvlak versus daadkracht;
  • Verantwoord toezicht;
  • Regels versus reflectie en;
  • Samenwerkingsverbanden

Ten slotte doet de IAC een aantal aanbevelingen aan de BoZ.

Lees hier de reactie van de BoZ op het rapport.

Bron: BoZ

Rita Hut
Wil je meer weten?
Neem contact op met Rita Hut-Modderkolk

Deze pagina is een onderdeel van: