Het belang van een gezonde leefomgeving

Het bevorderen van de gezondheid van mensen kan op verschillende manieren. Snel wordt er gekeken naar een persoonlijke gezonde leefstijl, waarbij aandacht is voor onder andere voeding en bewegen. Maar er is meer dat een positief effect heeft op de gezondheid: een gezonde leefomgeving.

Mensen in buitenlucht

Definitie van gezonde leefomgeving

Een gezonde leefomgeving is een omgeving waarin je je prettig en veilig voelt, waarin je tot rust komt, maar ook een die je uitdaagt om zowel fysiek als sociaal in beweging te komen. Op Loket Gezond Leven staat omschreven wat er onder een gezonde leefomgeving wordt verstaan: 

  • Goede toegang tot voorzieningen (zoals scholen, winkels, buurthuis) en openbaar vervoer; 
  • Uitnodigend tot een gezonde leefstijl, zoals wandelen, fietsen, spelen, en ontspannen;
  • Uitnodigend tot ontmoetingen, samen ontspanning, en recreëren;
  • Een schone, sociale en fysiek veilige omgeving;
  • Toegankelijk voor alle gebruikers (bijvoorbeeld ouderen, kinderen, en mensen met een beperking).

 

Voorbeelden gezonde leefomgeving

Als zorginstelling kan je op verschillende manieren aan de slag met de gezonde leefomgeving om de gezondheid van cliënten te bevorderen. Het RIVM is een dossier gestart waarin voorbeelden vanuit verschillende instellingen worden getoond. Hierin komen natuur, architectuur en voeding in combinatie met duurzame zorg aan de orde. Inspiratie nodig? Kijk eens op de website van het RIVM. Ook heeft het RIVM enkele goede voorbeelden uit de gehandicaptensector verzameld.

Natuur of uitingen van de natuur hebben met name op het mentale welbevinden een positieve invloed. Dit geldt zowel voor cliënten als voor medewerkers en bezoekers. Zie ook het Wat-werkt-dossier Natuur van het RIVM

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Milou van den Bemd
Telefoonnummer
Milou van den Bemd

Deze pagina is een onderdeel van