Nieuws

IPS-methode nu ook succesvol in de gehandicaptenzorg bij het vinden van betaald werk

Leestijd: 2 minuten
01 mei 2023

Mensen met een beperking voor wie het extra moeilijk is om werk te vinden en te behouden, worden nu succesvol ondersteund met een methode die is ontwikkeld in de ggz: Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Dat blijkt uit ervaringen die worden opgedaan bij Cordaan in Amsterdam en elders in de sector. In het meinummer van Markant verschijnt hierover een thema-artikel.

IPS hulp bij een betaalde baan
Omayra Eelst werkt in de ouderenzorg. Foto Hans Tak

First place, than train

Bij Cordaan werken inmiddels tien IPS-coaches, die samen 110 mensen begeleiden. Niet alleen bij het vinden van werk, maar ook daarna. Projectmanager Gabe de Vries vertelt dat iedere deelnemer eerst aan het werk gaat: ‘Dat kan in de thuiszorg zijn, of in een tuincentrum, op een school, of in een productiebedrijf. Pas daarna gaan we kijken wat er nodig is aan coaching of opleiding. First place, then train.

Bellen, appen en kilometers maken op de e-bike

Eén van de IPS-coaches, Jeanne Arts, vertelt dat ze altijd meeloopt tijdens de eerste dagen dat iemand op een nieuwe werkplek begint. ‘En daarna moet je het lijntje behouden, ze moeten weten dat je er bent voor ze.’ Dat betekent veel bellen en appen en veel kilometers maken op de e-bike.

Blij met de steun van de IPS-coach

Solange Holdorp en Omayra Eelst zijn blij de steun van Arts. ‘Ze doet wat ze zegt, als ik haar zie wordt ik blij’, zegt de laatste. Ze werken nu allebei op een dagbestedingslocatie voor ouderen met dementie. Ze helpen de bezoekers om uit de bus te komen, zorgen voor koffie en thee, en helpen met eten en naar de wc gaan. Ouderenzorg was niet haar eerste idee, vertelt Omayra Eelst: ‘Oudere mensen komen en gaan, je moet zo vaak afscheid nemen. Maar toen ik ermee kennismaakte gingen mijn ogen open en werd mijn hart warm.’

IPS is gestructureerd en evidence based

IPS wordt in de gehandicaptenzorg behalve bij Cordaan inmiddels ook toegepast bij Pluryn, Heliomare, Siza en InteraktContour. De toepassing wordt ondersteund door kenniscentrum Phrenos, die ook zogeheten modeltrouwmetingen uitvoert, want IPS is een gestructureerde benadering is, die evidence based  is.

Informatie

Lees het hele artikel in het meinummer van Markant.

portretfoto van Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning

Deze pagina is een onderdeel van: