Nieuws

Isoleer het virus, niet de mensen!

16 oktober 2020

Het Humanistisch Verbond heeft samen met zeventig zorgexperts een vijfpuntenplan en een manifest (gericht aan minister De Jonge) opgesteld. Dit manifest verscheen 17 oktober in de Volkskrant. De vijf punten moeten ervoor zorgen dat ‘de ellende van de eerste golf voorkomen wordt’. Door de lockdown raakten veel mensen in een isolement. Drie maanden lang leefden mensen met een verstandelijke beperking afgesloten van hun dierbaren en de buitenwereld.

twee mensen knuffelen elkaar met een stuk plastic ertussen

Dit had niet alleen invloed op hun kwaliteit van leven, maar ook op die van hun naasten. De eerste golf had ook grote impact op medewerkers, vrijwilligers, managers en bestuurders die zich enorm hebben ingezet om er het beste van te maken onder de uitzonderlijk moeilijke omstandigheden. Voor iedereen was het een onbekende, angstige periode.

Van groot belang

Ook de VGN wil voorkomen dat zo’n situatie zich weer voordoet. Als ondertekenaar van het manifest vinden wij dat persoonsgerichte zorg en ondersteuning het uitgangspunt zijn. En binnen de gehandicaptenzorg is dat voor iedereen anders. Voor iemand die doof is, is dit anders dan voor iemand met een ernstig meervoudige beperking. Iemand met een licht verstandelijke beperking ervaart dit weer op een andere manier dan iemand met niet aangeboren hersenletsel. De ondersteuning voor iemand met een visuele beperking is weer anders dan voor iemand met moeilijk verstaanbaar gedrag. Kortom het verschilt per mens.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat we deze - vaak onzekere - tijd doorkomen. Ook als het moeilijk wordt!

Onderteken het manifest

Lees meer en onderteken het manifest ook op de website van het Humanistisch Verbond.

Redactie VGN