Nieuws

Kinderopvangtoeslag voor alle ouders omhoog

23 september 2015

Alle werkende ouders ontvangen meer kinderopvangtoeslag voor elk kind dat naar de opvang gaat. Dat schrijft minister Asscher van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.

Zo wordt de kinderopvang voor een gezin, bijvoorbeeld een politieagent die voltijds werkt en een verpleegkundige die drie dagen in de week werkt, ruim 100 euro per maand goedkoper. Dat geldt als zij twee kinderen hebben die drie hele dagen naar de opvang gaan. Als kinderen twee dagen naar de opvang gaan, betalen de ouders 70 euro per maand minder. Hetzelfde gezin dat alleen gebruikmaakt van drie dagen buitenschoolse opvang betaalt ruim 50 euro minder. Voor ouders met een laag inkomen geldt dat de overheid maximaal 94 procent van de kosten van de kinderopvang vergoedt.

Werk en privé
Jonge ouders zitten in de drukste fase van hun leven. Het kabinet vindt het belangrijk dat zij werk en privé goed kunnen combineren. Goede en betaalbare kinderopvang moet daarbij helpen. "Goede kinderopvang biedt een vertrouwde en veilige omgeving, gericht op de ontwikkeling van je kind. Daar breng je als werkende ouder met een gerust hart je kind naar toe. De kinderopvang heeft meerwaarde voor ouders en kinderen. Van die meerwaarde moeten ouders en kinderen gebruik kunnen maken", aldus Asscher.

De verhoging van de kinderopvangtoeslag kost 290 miljoen euro structureel per jaar. De maatregel staat in de begroting die het ministerie met Prinsjesdag openbaar maakte. Asscher stuurt de maatregel nu naar de Tweede Kamer zodat deze begin volgend jaar al in kan gaan.

Deze pagina is een onderdeel van: