Nieuws

Landelijk Actieplan Zeggenschap van start

Leestijd: 2 minuten
13 april 2022

Spreek je uit als het gaat om jouw vak! Want als begeleider, verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist beslis je zélf als het over jouw vak gaat. Meepraten, meebepalen en invloed uitoefenen. Het maakt de kwaliteit van begeleiding én de tevredenheid over het werk beter. Daarom is het Landelijk Actieplan Zeggenschap opgesteld.

zeggenschap

Een gezamenlijk plan om de professionele zeggenschap van zorgprofessionals te verbeteren, naar een hoger niveau te tillen en zo hun veerkracht te versterken. Dit actieplan is opgezet om de praktische wijsheid die onze professionals bezitten te benutten en te versterken. Daarvoor is subsidie beschikbaar. Kijk wat in je organisatie nodig is. En heb je een goed idee, vraag daarvoor subsidie aan!

Subsidie beschikbaar

Het actieplan is niet gemaakt om te praten over zeggenschap, maar vooral om het te doen. Zorgorganisaties komen in aanmerking voor financiering, om samen met de begeleiders, verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten hun zeggenschap en veerkracht een flinke impuls te geven. Het ministerie van VWS werkt op dit moment een subsidieregeling uit. Er is dit jaar budget voor ongeveer 150 zorgorganisaties om hier concreet mee aan de slag te gaan op individueel, team- of organisatieniveau.

Nu al aanvragen

Met de lancering van de website is dit Landelijk Actieplan Zeggenschap officieel van start gegaan. Op deze website vind je alle beschikbare informatie om mee te doen met het actieplan en om zeggenschap in de eigen organisatie naar een hoger plan te tillen.

Deelnemende zorgorganisaties brengt de projectorganisatie met elkaar in contact in een landelijk leernetwerk. En ze ontwikkelt leerlijnen en een kennisplatform om de kennis te verspreiden naar professionals in het hele land.

Informatiebijeenkomsten 19, 20, 21 april

Benieuwd welke stappen jij binnen jouw organisatie kan ondernemen? Bekijk het stappenplan en kom naar de bijeenkomsten. De online informatiebijeenkomsten zijn volgende week op 19, 20 en 21 april in de namiddag of avonduren.

In mei en juni is er een webinar en zijn er dialoogbijeenkomsten om specifiek vanuit het eigen werkveld van ziekenhuis, verpleeghuis, wijk, GGZ of gehandicaptenzorg met elkaar in gesprek te gaan over wat er al gebeurt en waar behoefte aan is.

Meld je aan!

Meld je aan, dat kan via deze website: Aanmelden bijeenkomsten

Het Landelijk Actieplan Zeggenschap en Veerkracht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de beroepsorganisaties BPSW en V&VN, samen met de brancheorganisaties in de zorg: NVZ, NFU, ActiZ, de Nederlandse GGZ én de VGN. Het ministerie van VWS stelt financiering beschikbaar.

Link naar homepage https://actieplanzeggenschap.nl/
Link naar bijeenkomsten: https://actieplanzeggenschap.nl/bijeenkomsten/

Maarten Hüttner
Wil je meer weten?
Neem contact op met Maarten Hüttner

Deze pagina is een onderdeel van: