Nieuws

Media-aandacht voor rapport commissie Samson

06 oktober 2012

De overheid en Jeugdzorg Nederland zijn tekortgeschoten in hun taak om kinderen die uit huis zijn geplaatst een veilige omgeving te bieden. Volgens de NOS is dat een van de conclusies van de commissie Samson die onderzoek heeft gedaan naar seksueel misbruik van uit huis geplaatste kinderen. Maandag presenteert de commissie haar rapport.

Verder meldt de NOS dat kinderen in een jeugdzorginstelling twee keer zoveel risico lopen om misbruikt te worden als kinderen die thuis opgroeien. Voor kinderen met een verstandelijke beperking is dat risico drie keer zo groot. Ook schrijft de commissie volgens de NOS over de daders dat het meeste seksueel misbruik niet wordt gepleegd door hulpverleners, maar door jongeren of kinderen onderling.

Bekijk hier het item uit het NOS Journaal (vanaf 5.00 minuten) van vrijdag over de eerste conclusies.

Commissie Samson
De ministers voor Jeugd en Gezin en van Justitie hebben de commissie-Samson op 16 juli 2010 ingesteld. Onder leiding van mr. Rieke Samson heeft deze commissie van wetenschappers gekeken naar de aard en omvang van seksueel misbruik. Het onderzoek gaat over de periode van 1945 tot nu.

Commissie-voorzitter  Rieke Samson zal haar eindconclusies en aanbevelingen komende maandag aanbieden aan staatssecretaris Veldhuijzen van VWS en minister Opstelten van Veiligheid&Justitie. Een en ander wordt rechtstreeks door de NOS uitgezonden, van 10.30 tot 11.00 uur op Nederland 1.

Standpunt VGN
De VGN staat op het standpunt dat wij als branche moeten bijdragen aan het versterken van de weerbaarheid van onze cliënten. Medewerkers moeten zich verder professionaliseren op dit punt (leren signaleren, bespreekbaar maken, adequate actie ondernemen, ondersteuning geven). Van potentiële nieuwe medewerkers moeten referenties worden nagetrokken en in sollicitatiegesprekken dient dit een vast gespreksonderwerp te zijn. De scholing Omgaan met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is recent beschikbaar voor organisaties. De VGN is betrokken bij het ontwikkelen van een voorlichtingsfilm over seksualiteit.

Reportage RTL Nieuws en EenVandaag
Zaterdag besteeden ook het RTL Nieuws en EenVandaag aandacht aan het rapport van de commissie Samson. RTL Nieuws had een onderwerp over de meldingen die zijn binnengekomen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg; in dat kader had het programma onder meer een interview met staatssecretaris Veldhuijzen. EenVandaag kwam zaterdagavond met een reportage waaraan het VGN-lid Koninklijke Visio heeft meegewerkt, het expertisecentrum voor slechtzienden en blinden.

De Volkskrant van maandag kopt: Misbruik in jeugdzorg in media overschaduwd door misbruik katholieke kerk. Klik op de foto hiernaast voor het vervolg op het artikel in de Volkskrant. Als tweede foto (achter Rieke Samson) is het artikel toegevoegd.

Zodra het rapport maandag verschenen is, zal er op deze plaats aandacht aan worden besteed.

Bron: VGN/NOS