Nieuws

Minister Schippers opent sportaccommodatie CP-voetbal bij Pluryn

08 oktober 2013

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opent op vrijdag 11 oktober 2013 een unieke sportaccommodatie: het allereerste officiële CP-voetbalveld ter wereld. Het complex ligt op het terrein van Pluryn locatie Werkenrode in Groesbeek. CP-voetbal, ook wel football 7-a-side genoemd, wordt gespeeld met 7 tegen 7 spelers op een veld met aangepast formaat.

Oefeninterland
De officiële opening van de sportaccommodatie wordt vrijdag 11 oktober rond 17.30 uur verricht door minister Edith Schippers. Aansluitend speelt het Nederlands CP-team op het nieuwe veld een oefeninterland tegen Duitsland. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Ed Janssen, bekend uit het betaald voetbal.

Trainingsaccomodatie
De opening van het kunstgrasveld betekent een enorme impuls voor het CP-voetbal in Nederland. Het nieuwe complex doet onder andere dienst als trainingsaccommodatie voor het CP Talentteam, de voetbalopleiding voor jonge voetballers van 13-18 jaar met Cerebrale Parese (CP). Daarnaast maken 400 breedtesporters met een handicap gebruik van het sportveld.

Gouden droom
Het CP Talentteam is een initiatief van de KNVB, Pluryn en Werkenrode School en wordt gesteund door NOC*NSF. Het CP Talentteam vormt de kweekvijver voor het Nederlands team voor voetballers met Cerebrale Parese. Dit ‘grote Oranje’ heeft een droom: presteren op de Paralympics in 2016 in Brazilië en in 2020 in Tokio. Met de opening van het nieuwe CP-kunstgrasveld komt verwezenlijking van die droom een stap dichterbij. Het CP Talentteam is opgericht in 2011. De behoefte aan een voetbalschool voor voetballers met een motorische beperking was destijds groot. De CP-voetbaltalenten maakten onvoldoende trainingsuren. Ook het trainingsniveau was onvoldoende bij hun reguliere voetbalclub, omdat de meeste spelers in lagere elftallen uitkwamen. Bij het CP Talentteam trainen de spelers nu vier keer per week onder begeleiding van gekwalificeerde KNVB-trainers. Daarmee gaat hun niveau snel omhoog.

Naast voetbal speelt de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van de spelers een belangrijke rol. Elke speler krijgt een individuele begeleider, die de studieresultaten bewaakt. De spelers kunnen onderwijs volgen bij Werkenrode School of bij het reguliere voortgezet onderwijs. Verder kunnen de talenten onder professionele begeleiding wonen bij Pluryn.

Lees meer op http://www.pluryn.nl/Over-Pluryn/Nieuws/Opening-CP-veld.aspx 

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen