Nieuws

Nederland Onbeperkt verbindt de Zaanstreek

08 juni 2017

De campagne Nederland Onbeperkt streek op 8 juni neer in Noord-Holland, waar Odion en Prinsenstichting samen een regionale bijeenkomst hielden. Het publiek, cliënten, hun verwanten en maatschappelijke stakeholders gingen er met elkaar in gesprek over de zichtbaarheid van mensen met een beperking. 

Het begon in de ochtend in de centra van Purmerend en Zaanstad, waar de twee zorgaanbieders grote borden hadden geplaatst op publieke plekken. Daar werd passanten gevraagd om door middel van stickers te laten weten wat ‘Nederland Onbeperkt’ voor hen betekent. In een uur tijd waren de borden op beide plekken vol, niet in de laatste plaats omdat cliënten zelf het goede voorbeeld gaven en het publiek aanmoedigden om hen te volgen.

Veelzijdig panel

Met deze hoge opbrengst kwamen beide groepen cliënten bijeen in een restaurant in Wijdewormer. Nadat alle gasten waren bijgepraat over de hoogtepunten van de campagne tot nu toe en ‘ambassadeur’ Esther Vergeer een persoonlijke videoboodschap, lees aanmoediging, had gegeven, werd er flink gediscussieerd met een panel over de vier grote levensdomeinen waar de campagne zich op concentreert: wonen, werken, leren en vrije tijd. In het panel twee wethouders uit Zaanstad en Purmerend, een adjunct van een grote scholengemeenschap en managers van een organisatie die mensen met een beperking naar werk leidt, een sportorganisatie die inclusie hoog in het vaandel heeft en MEE Amstel en Zaan.

Onbevangen

Een oproep aan alle tafels om vooral niet te schromen om vragen te stellen, verhalen te vertellen en voorstellen te doen was volledig overbodig. Een uur lang gingen er vingers omhoog en klonken er successen, vragen en ook oproepen. Want daar was iedereen het over eens: we zijn een heel eind, maar nog lang niet waar we zijn moeten. De lokale en regionale pers schreef mee, toen het ene na het andere concrete voorbeeld richting panel ging. Waarom de wachtlijsten voor een woning zo lang zijn, dat mensen met een beperking een prima bijdrage kunnen leveren aan de arbeidskrapte in de (ouderen)zorg, dat G-teams zonder gele kaarten winnen van andere teams en dat passend onderwijs heel snel vanzelfsprekend moet zijn.

De coördinatoren van de campagne deden aan het slot van de levendige bijeenkomst een oproep aan alle aanwezigen – beperkt of onbeperkt – om verhalen te delen en het netwerk van Nederland Onbeperkt te versterken. Ook die vraag was niet nodig. De buschauffeurs moesten even geduld hebben, omdat er de nodige adressen moesten worden uitgewisseld...  

Voor een sfeerimpressie in beeld: https://youtu.be/a8mBPzUNKDM 

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven

Deze pagina is een onderdeel van: