Nieuws

Nieuwe editie van Markant is uit en staat online

Leestijd: 3 minuten
01 augustus 2022

Een interview met Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) waarin ze vertelt over de mensen die haar inspireren en het belang om de samenleving beter toegankelijk te maken. Een bezoek aan Pameijer in Rotterdam waar Oekraïense vluchtelingen met een beperking worden opgevangen en samenwerking het sleutelwoord is. En verder een achtergrondverhaal over slechtziendheid. Dit en veel meer is te lezen in het nieuwe augustusnummer van Markant.

man zit in rolstoel en vrouw staat ernaast met looprek
De Oekraïense Maksym Lazarenko (links) en Ilona Vinnichenko bij Pameijer. Dankzij een nieuwe rolstoel kan Maksym meer en maakt hij een andere indruk.

Via deze link lees je het hele augustusnummer van Markant.

Markant bezoekt Oekraïense vluchtelingen bij Pameijer

Wat gebeurt hier? Op plaatsen waar Oekraïense vluchtelingen met beperkingen worden opgevangen loopt niets volgens plan. En juist daardoor krijgt de samenwerking vleugels. De verslaggever en fotograaf van Markant lopen een dag mee bij Pameijer in Rotterdam.

Binnen de Europese Unie is Nederland koploper als het gaat om de opvang van Oekraïense vluchtelingen met een beperking. Leliezorggroep, een organisatie in de ouderenzorg, stelde in maart een leegstaande verdieping van een oud pand beschikbaar voor Oekraïners met een beperking en hun familie. Toen er dringend behoefte bleek aan deskundigheid vanuit de gehandicaptenzorg, belde de gemeente Pameijer. Er verblijven nu 94 Oekraïners in dit gebouw, officieel hebben 31 een beperking.

Vanaf het moment dat de fotograaf en verslaggever aankomen, loopt alles anders dan gepland. Voor het gebouw van Leliezorggroep staan de busjes klaar om de kinderen naar school brengen. In één ervan zijn nog twee plekken vrij. ‘Als ik jullie was, dan zou ik maar instappen’, zegt Audry van Vulpen van Pameijer. Volgens het schema dat was gemaild, zouden ze eerst ‘kennismaken en koffiedrinken in de ontvangstruimte’, om meer te horen over de samenwerking. Vervolgens zitten ze in een busje tussen vijf Oekraïense meisjes en een jongen, met een Oekraïense chauffeur die rijdt als een Rotterdammer. Geen mens die Nederlands of Engels spreekt. Of wel? Lees meer 

Lisa Westerveld: ‘Laten we alsjeblieft proberen zoveel mogelijk samen te leven’

Het coververhaal is een gesprek met Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (Groenlinks). Lisa doet graag concrete voorstellen om de samenleving beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Ook vertelt ze over de mensen die haar inspireren: oom René, Karl Popper en alle jongeren die op haar stemden.

‘De jongste broer van mijn moeder heeft het syndroom van Down’, zegt Lisa Westerveld. ‘We gingen vaak naar hem toe, hij is maar negen jaar ouder dan ik. Mijn grootouders hadden een wei met geitjes. Oom René ging daar altijd mee spelen, op handen en voeten. Met één van die geitjes, Mukkie, had hij een speciale band. Die klom altijd op zijn rug. Dat beeld zie ik nog voor me: zo’n klein geitje dat op zijn rug stond. Maar de andere kant heb ik ook meegemaakt. Vorig jaar moest hij hier in Nijmegen naar het ziekenhuis. Hoe moeilijk is het als je ineens uit je vertrouwde omgeving wordt gehaald en in een ziekenhuis moet slapen. De onmacht. Lees meer 

 Andere onderwerpen In Markant:

  • Achtergrondverhaal over slechtziendheid. Visio, Bartiméus en Philadelphia werken al dertig jaar samen om daar iets aan te doen: ‘Hoe kunnen we Marjon helpen’.  Lees meer 
  • Column van VGN-voorzitter Boris van der Ham: ‘Hoe moet de volgende cao eruit zien?’  Lees meer 
  • Promotie-onderzoek Vincent Peters: ‘Maak de medische zorg voor kinderen met down flexibeler’  Lees meer 
  • Sanne van der Haagen vertelt over het bijspijkeren van digitale vaardigheden.  Lees meer 
Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen