Nieuws

Onderzoek gevolgen oorlog voor mensen met verstandelijke beperking uit Oekraïne

04 april 2022

De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB, Tranzo, School of Social and Behavioral Sciences, Tilburg University) gaat de situatie waarin mensen met een verstandelijke beperking uit Oekraïne zich bevinden in kaart brengen en onderzoekt de gevolgen van de oorlog op hun (kwaliteit van) leven.

Petri Embregts

Veel Oekraïners zoeken door de oorlog in hun land noodgedwongen hun toevlucht elders (zowel binnen als buiten Oekraïne). Dat is voor Oekraïense mensen met een verstandelijke beperking echter lang niet altijd mogelijk.

Beperkt zicht op de situatie

Verschillende nieuwsbronnen melden dat mensen met een verstandelijk beperking vaak niet kunnen vluchten en dat zij – veelal woonachtig in een zorgorganisatie en afhankelijk van ondersteuning – inmiddels een gebrek hebben aan water, voedsel en medicijnen en dat adequate ondersteunings- en hulpbronnen ontbreken. Door het acute karakter en de ongekende omvang van de situatie, hebben vluchtelingen- en vrijwilligersorganisaties momenteel slechts beperkt zicht op de gevolgen hiervan voor het leven van mensen met een verstandelijke beperking in Oekraïne. Dit vormde voor de AWVB de aanleiding voor de nieuwe studie ‘Mensen met een verstandelijke beperking tijdens de oorlog in de Oekraïne: vluchteling of overgeleverd?’

Twee facetten

In de studie staan twee facetten van de vluchtelingencrisis voor mensen met een verstandelijke beperking centraal. Enerzijds bekijkt de AWVB de situatie voor mensen met een verstandelijke beperking die zich op dit moment in Oekraïne bevinden. Wat zijn de gevolgen van de oorlog op hun (kwaliteit van) leven? Anderzijds gaat de AWVB na of er ook mensen met een verstandelijke beperking uit Oekraïne gevlucht zijn en zo ja, wat zijn de gevolgen op hun (kwaliteit van) leven?

Waarde van vrijheid

Hoogleraar Petri Embregts van de AWVB: “De periode van lockdown en restricties door de coronapandemie lijkt ten einde. En juist dan start een grootschalige aanval van Rusland in Oekraïne. Het menselijk leed en de gevolgen zijn enorm. De waarde van vrijheid en verbinding is voelbaar. We hopen met ons onderzoek zicht te krijgen op de impact van de oorlog op mensen met een verstandelijke beperking uit Oekraïne. En dat de resultaten uiteindelijk bij zullen dragen aan een verbetering van hun (kwaliteit van) leven.”

Petri Embregts heeft eerder bijgedragen aan projecten in Oekraïne voor mensen met een verstandelijke beperking.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: