Nieuws

"Onderzoek NZa naar vervoerskosten moet veel sneller"

31 oktober 2016

"Het vervolgonderzoek van de NZa naar de vervoerskosten moet veel sneller worden uitgevoerd dan in 2019, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aankondigt." Dat zei VGN-directeur Frank Bluiminck vanochtend op Radio 1. Uit onderzoek van de NZa, dat op verzoek van de VGN is uitgevoerd, blijkt dat duizenden mensen met een beperking niet naar de dagbesteding kunnen die het beste bij hen past. Zorginstellingen krijgen onvoldoende geld om de vervoerskosten te dekken.

Ongeveer 30.000 mensen met een handicap maken in Nederland gebruik van vervoer naar dagbesteding. Frank Bluiminck in het AD: "Juist om een zo normaal mogelijk leven te kunnen leiden; zoals iemand zonder beperking naar zijn werk gaat. Maar veel cliënten krijgen niet wat ze willen of nodig hebben. Het vervoer is te kostbaar, dus krijgen ze noodgedwongen dagbesteding op hun eigen afdeling. Mensen kunnen niet meer naar de locatie die de beste opvang biedt bij hun aandoening, omdat die te ver weg ligt en het te duur is om naartoe te gaan. Groepen per locatie worden groter, omdat het goedkoper is één bus te laten rijden naar één locatie. En omdat zo weinig mogelijk busjes worden ingezet, is de wacht- en reistijd flink toegenomen wat deze mensen helemaal niet aankunnen."

De NZa zegt de komende jaren de omvang van het vervoersprobleem te gaan onderzoeken. "Dit gaat allemaal veel te traag", volgens Bluiminck. "Het kabinet heeft de mond vol over de participatiesamenleving, wil dat mensen met een beperking zo goed mogelijk meedoen. Maar als ze niet eens naar de best passende dagbesteding gebracht worden, lukt dat niet." Bluiminck stelt dat wat hem betreft al tijdens de komende begrotingsbespreking VWS in de Tweede Kamer aan bod moet komen dat het aangekondigde onderzoek van de NZa veel sneller moet worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld begin 2018 in plaats van 2019."

Luister hier het fragment terug in Radio 1 met Frank Bluiminck (vanaf 9.14 minuten).