Nieuws

Open cultuur leidt tot minder verzuim en verloop

06 maart 2018

Gevoelens van onveiligheid leiden in de gehandicaptenzorg te vaak tot verzuim. Om ervoor te zorgen dat medewerkers zich veilig voelen om hun gevoelens te bespreken, voeren gehandicaptenzorgorganisaties de dialoog. ‘Agressie is een waanzinnig groot thema voor de gehandicaptenzorg’, aldus VGN-directeur Frank Bluiminck in een interview met Zorgvisie.

Om ervoor te zorgen dat medewerkers zich veilig voelen om hun ervaringen te delen, startte de StAG samen met de Stichting IZZ de VeiligPlus-aanpak. Die moet ervoor zorgen dat medewerkers, leidinggevenden en managers de dialoog aangaan over onveiligheid. Bluiminck: “Het klinkt zo simpel: praat erover. Maar blijkbaar gebeurt dat niet vanzelf”.Open cultuur

Frank Bluiminck stelt dat het erom gaat dat er een open cultuur wordt gecreëerd waarin medewerkers kunnen bespreken hoe ze een bepaalde situatie hebben ervaren. Wat hebben ze gedaan? Wat zouden ze anders doen? Bluiminck: “Ook als medewerkers denken dat agressief gedrag van cliënten een reactie is op iets dat zij verkeerd hebben gedaan, moeten ze het vrij kunnen bespreken. Het feit dat een medewerker weet dat alles besproken kan worden, dat erop kan worden gereflecteerd, geeft vertrouwen. Bestuurders hebben een grote rol, zij kunnen ervoor zorgen dat hun organisatie met de nieuwe aanpak gestructureerd blijft werken aan veiligheid”.

Het volledige interview met Frank Bluiminck is verschenen in het Zorgvisie Magazine van maart 2018 (pag. 16-17). Het hele interview online lezen? Ga dan naar Zorgvisie. U moet wel ingelogd zijn om het te kunnen lezen.

Meer informatie over de VeiligPlus-aanpak vindt u op www.veiligplusaanpak.nl

Dianne van der Veen
Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: