Nieuws

Preventieve coronatest voor deelname essentiële training zorgmedewerkers

15 april 2021

Sinds kort mogen zorgmedewerkers weer essentiële trainingen volgen zoals bijvoorbeeld fysieke weerbaarheid of een reanimatietraining. Voorafgaand aan een training is het wel belangrijk dat de medewerkers preventief worden getest op corona.

Buisje met label COVID-19

Risico van een training

Een met corona besmette medewerker op een groepstraining heeft behoorlijke impact voor de organisatie. Vaak zal dan (een groot deel van) een team in quarantaine moeten en er is risico op verspreiding van corona binnen de instelling. Daarom is het advies om voorafgaand aan groepstrainingen een sneltest te gebruiken.

Type test

Een zelftest is bij goede afname minder gevoelig dan de sneltest. Daarnaast kunnen fouten bij afname van de zelftest de betrouwbaarheid verder verlagen. Daarom adviseert het RIVM dat de test die zorgmedewerkers doen voorafgaand aan een training één van de in Nederland gevalideerde sneltesten moet zijn. Omdat het gaat om een preventieve test bij medewerkers die geen klachten hebben, is een PCR-test voor een groepstraining niet nodig. Medewerkers met klachten moeten uiteraard wel een PCR-test laten afnemen. Omdat de GGD in principe alleen test als mensen klachten hebben of in een BCO zitten, zullen zorgorganisaties een andere route moeten organiseren voor de afname van een sneltest bij hun medewerkers.

Risico-inschatting

Het blijft aan de organisatie zelf om in te schatten welke trainingen essentieel zijn, welke risico’s een training mogelijk met zich mee brengt en welke maatregelen genomen kunnen worden om risico’s zo veel mogelijk te beperken. Dit kan per organisatie of locatie verschillen gezien de omstandigheden en (kwetsbare) doelgroepen of medewerkers waar mee gewerkt wordt.

Deze pagina is een onderdeel van:

Thema: