Nieuws

Pubers met en zonder handicap ruilen van leven

29 mei 2013

In het KRO-programma Puberruil Xtra ruilen deze zomer pubers met en zonder handicap een weekje van leven. De uitzendingen, op 23 juni en 14 juli, worden mede mogelijk gemaakt door NSGK. Op 23 juni ruilt de student Sebastiaan met de humoristische Sam, die vanwege zijn handicap in een woongroep woont.

Sebastiaans leven gaat van een leien dakje. Hij studeert MBO Toerisme en woont met zijn ouders en broertje in de Limburgse bossen. Zijn vader is huisarts en eigenlijk krijgt Sebastiaan alles wat zijn hartje begeert. In zijn vrije tijd is hij bezig met zijn favoriete sport hockey. Na trainingen en wedstrijden duikt Sebastiaan regelmatig met wat vrienden de kroeg in om een biertje te drinken. Wekelijks is Sebastiaan de trainer van een gezellig meidenteam. Voor stage vertrekt hij binnenkort naar Kreta. Hier zal hij de goede zorgen van zijn moeder moeten missen en voor het eerst zelfstandig gaan leven. Bij Puberruil krijgt hij alvast een voorproefje.

Sebastiaan ruilt met de vrolijke Sam uit het Noord-Hollandse dorpje Wognum. Sam is geboren met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Hij woont sinds een jaar met vijf medebewoners met verschillende beperkingen in een woongroep. In het weekend gaat hij lekker naar zijn ouders toe die een paar straten verder wonen. Sam laat zich door zijn handicap zo min mogelijk beperken. Hij gaat naar school en loopt stage als vakkenvuller in de plaatselijke supermarkt. In zijn vrije tijd gaat hij aangepast zeilen en is hij graag in de manege te vinden, waar hij traint voor dressuurwedstrijden voor jongeren met een beperking. Ook bij de toneelvereniging is Sam helemaal in zijn element.

Kan Sam een heel meidenhockeyteam onder controle houden? En hoe zal de omgeving van Sebastiaan reageren op zijn beperking? Kan Sebastiaan voor zichzelf zorgen in de woongroep? Kijk Puberruil Xtra op 23 juni om 19.25 uur op Nederland 3.