Nieuws

Slachtoffers van seksueel misbruik delen ervaringen in indrukwekkende film

09 oktober 2020

Zes vrouwen met een verstandelijke beperking vertellen in de indringende film met de titel ‘Dat je het niet meer hoeft weg te stoppen’ over seksueel misbruik. De film ging op 8 oktober in première en is onderdeel van het project ‘Leren van slachtoffers van seksueel misbruik’. In de film laten de zes weten wat het onderwerp betekent in hun leven en wat hun ervaringen zijn met hulpverlening.

groep mensen staat voor een zeilboot

Spreek je uit

De beelden zijn indrukwekkend. De vrouwen vertellen tijdens een ontspannende bootreis over hoe ze zijn omgegaan met wat hen is overkomen. Door de zeer persoonlijke ervaringen dringt de urgentie door bij de kijker. Er klinkt een duidelijke oproep door aan lotgenoten om vooral te spreken en het er niet bij te laten zitten. Onderzoek toonde eerder aan dat 61 procent van de vrouwen en 23 procent van de mannen met een verstandelijke beperking te maken heeft gehad met seksueel overschrijdend gedrag.

Training met toolkit

De LFB is het project al in februari 2019 samen met Praktijk Oogpunt en Loes van Veen AV-producties gestart, voor de duur van twee jaar. Het totale project behelst een training waarin de film is opgenomen, een publicatie, een drietal themabijeenkomsten en een fotoboek met uitspraken van de hoofdrolspelers. De training is bedoeld voor zorgaanbieders – die de inhoud onder de aandacht kunnen brengen van cliënten, hun verwanten en zorgprofessionals – maar bijvoorbeeld ook voor hulpverlenende organisaties, zoals de politie.

Heeft u vragen of belangstelling voor de toolkit, mailt u dan naar: toolkit@lfb.nu Voor overige vragen over het project of de toolkit kunt u contact opnemen met LFB, Lian Nuyten, l.nuyten@lfb.nu, 06 45348748.

 


 

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven

Deze pagina is een onderdeel van: