Nieuws

Speeltuinbende presenteert de Speeltuinbendewijzer

18 februari 2013

Waar lopen kinderen met een handicap in een speeltuin tegenaan? Dat staat in de Speeltuinbendewijzer van de Speeltuinbende, een groep kinderen met en zonder handicap die de afgelopen jaren vele speelplekken heeft getest op (on)toegankelijkheid. Op www.speeltuinbendewijzer.nl leest u over de belemmeringen die een speeltuin soms heeft en hoe deze praktisch te voorkomen zijn. De wijzer is makkelijk via smartphone, tablet en computer te lezen.

De afgelopen jaren testte de Speeltuinbende tientallen speelplekken in heel Nederland. In deze wijzer zet de bende de belangrijkste, praktische tips om speeltuinen toegankelijk te maken op een rij.

Zelf aan de slag
Veel speeltuinen in Nederland zijn niet goed toegankelijk voor kinderen met een handicap. De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind wil daar wat aan doen, want ook kinderen met een handicap willen met hun leeftijdgenoten kunnen samenspelen. Daarom heeft NSGK de Speeltuinbende opgericht, een kindertestteam van kinderen met en zonder handicap.

Speeltuinen en andere organisaties die zelf hun toegankelijkheid willen verbeteren, hoeven niet op de Speeltuinbende te wachten. Op www.speeltuinbendewijzer.nl vinden ze tips en informatie waarmee ze zelf aan de slag kunnen.

Samen Spelen
De Speeltuinbendewijzer is onderdeel van het project ‘Samen Spelen’, een initiatief van NSGK. Samen met NUSO, de koepel voor speeltuinverenigingen, wil NSGK speeltuinen in heel Nederland toegankelijk krijgen. Het doel is dat in 2013 ten minste 25 speeltuinen zo zijn aangepast dat kinderen met en zonder handicap er samen kunnen spelen. Deze speeltuinen zijn herkenbaar aan het groene ‘goedgekeurd’ bord van de Speeltuinbende. Meer informatie over het project is te vinden op www.speeltuinbende.nl.