Nieuws

Sportcommunity UNIEK SPORTEN helpt gehandicapten in het zadel

15 september 2017

Onder de titel ‘Ik heb mijn sport gevonden. En jij?’ is op 15 september de sportcommunity UNIEK SPORTEN gestart. Dit platform met site, app en regionale sportloketten biedt inspiratie en hulp voor sporten en bewegen, van sporters voor sporters. Voortgekomen uit de droom om van samen sporten en bewegen de normaalste zaak van de wereld maken. Vooral als je een handicap hebt.

Het bovenliggende doel is om gelijkwaardige sportparticipatie verder mogelijk te maken. Bedenker Arjo Wijnhorst van het Fonds Gehandicaptensport noemt het vinden van een passende sport een essentieel onderdeel van UNIEK SPORTEN. “We werken samen met Wmo-regio’s en sportloketten in het land om het sportaanbod in kaart te krijgen. Al bijna tachtig procent van het sportaanbod in Nederland is in UNIEK SPORTEN te vinden. En je kunt sportaccommodaties beoordelen op toegankelijkheid. Dit doen we in samenwerking met het Mulier Instituut”.

 “We willen via UNIEK SPORTEN 1,7 miljoen mensen met een handicap in beweging krijgen,” vult Monica van Harn van het Fonds aan. “Ook mensen die daar nog niet, of latent, mee bezig zijn. We willen helpen en inspireren. Dat laatste door mooie inspirerende, realistische verhalen te vertellen en praktische tips te geven. Over iemand die twee keer per week een sportschool bezoekt. Of iemand die na lang oefenen zelf weer de trap op kan lopen. Die kilo’s lichter is, nu hij of zij weer in beweging is. Of met een handbike weer meegaat met zijn of haar oude wandelclub. Gewoon op zaterdag een uurtje”.

Escape

Zo iemand is Vivian van Leeuwen (23), docent Nederlands in opleiding. Ze heeft een zeldzame darmziekte met chronische vermoeidheid, doofheid, slechtziendheid en rolstoelafhankelijkheid tot gevolg.Maar ze is absoluut niet bang om aan temperamentvolle sport te doen. “Het is soort escape; tijdens dat uurtje op zaterdag ben ik even niet bezig met school, mijn gezondheid en energie vretende dingen die allemaal nog op het programma staan. Het biedt een fijne structuur, ik heb vrienden gemaakt die ik anders nooit had ontmoet."

Verbreden 

Sport is volgens Vivian vooral een manier om even uit de bubbel van thuiszitten te komen. “Het wekelijkse uurtje paardrijden is echt een manier om mijn horizon te verbreden en grenzen te verleggen en even iets ‘normaals’ te doen. Want juist tijdens het rijden ligt de nadruk niet op de beperking. Te paard is niemand meer echt beperkt, je hebt hooguit wat meer hulp nodig van een begeleiding – maar op wat je samen met je paard allemaal kunt. Dat geeft zoveel voldoening!”

www.unieksporten.nl

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven

Deze pagina is een onderdeel van: