Nieuws

'Stem jij ook' maakt verkiezingen begrijpelijk en toegankelijk

21 september 2023

Op woensdag 22 november is de verkiezing voor de Tweede Kamer. Voor veel mensen, ook voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB), kunnen verkiezingen en het stemmen behoorlijk ingewikkeld zijn. Speciaal voor hen is er daarom het project ‘Stem jij ook?’ van Prodemos. Met dit project Stem jij ook? legt ProDemos op een begrijpelijke manier uit wat verkiezingen zijn, waarom het belangrijk is om te stemmen en hoe het stemmen zelf werkt. Ook begeleidt Prodemos workshops op locatie bij een zorgaanbieder over het stemmen. Je kan alvast een workshop reserveren.

Stemmen voor de verkiezingen

Op de website van 'Stem jij ook' kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking op een makkelijke manier meer informatie vinden over de verkiezingen.  De informatie is ook handig voor naasten en begeleiders. 

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing biedt Prodemos de volgende activiteiten aan:

Activiteiten 

·        Stem jij ook?-verkiezingskrant: In de krant geven staat  in simpele taal en met heldere illustraties uitleg over de verkiezingen. Help de krant verspreiden: bestel een pakket van 25 kranten. De pakketten en verzendkosten zijn gratis. De kranten zijn vanaf nu te bestellen en worden na 9 oktober geleverd. 

·        Workshops op locatie: graag komt Prodemos langs bij op locatie. Met mensen met een LVB gaan ze op interactieve wijze aan de slag met de verkiezingen en het stemproces. Nodig ons uit! Aan de workshop zijn geen kosten verbonden.

·        Informatiewebsite stemjijook.nl: Op stemjijook.nl is toegankelijke informatie te vinden over de verkiezingen en het stemmen. Op de website zijn ook uitlegfilmpjes te vinden. Op de website vind je ook filmpjes met politici waarin zij vragen van mensen met een LVB beantwoorden. Stemjijook.nl komt begin oktober online.

·        In aanloop naar de verkiezing kun je verder nog extra materialen en handige informatie voor professionals en naasten te vinden op stemjijook.nl/professionals. Denk bijvoorbeeld aan toegankelijke kleurplaten en uitlegfilmpjes met gebarentaal.

Meer informatie over de activiteiten binnen het Stem jij ook?-project vind je op prodemos.nl/stemjijook.

Overig aanbod
Naast ons aanbod voor mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben we bij ProDemos nog veel meer verkiezingsactiviteiten, waaronder verkiezingsbijeenkomsten en de verkiezingskrant in gewone taal. Kijk voor een volledig overzicht van onze activiteiten op prodemos.nl/nieuws.

 

Dianne van der Veen
Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: