Nieuws

Tamara van Ark opent Prokkelweek 2021

04 juni 2021

Stichting Prokkel stimuleert Prokkels: prikkelende ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking. Elk jaar is er de Prokkelweek om hier extra aandacht voor te vragen. Vandaag - 4 juni - opent niemand minder dan minister Tamara van Ark de Prokkelweek 2021. Om 16.00 uur is zij daarvoor te gast tijdens een online talkshow waar Ellis Jongerius (ervaringsdeskundige) en Marian Geling (Prokkelprojectleider) in gesprek gaan met allerlei gasten.

Ellis Jongerius geeft Bloemen en Van Ark geeft cadeau aan de winnaar van de gouden prokkel 2018
Ellis Jongerius (links) en Tamara van Ark bij prijsuitreiking Gouden Prokkel 2018 met een lid van prijswinnaar Wmo-Klankbordgroep Gorinchem

Ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking zouden eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd vanzelf te gaan. Daarom zorgt Stichting Prokkel voor een leuke en waardevolle stimulans om dit soort ontmoetingen te creëren. Dit doet de stichting op allerlei verschillende manieren, van Prokkel-Ommetjes tot Prokkel-Bingo's tot BeleidsProkkels bij ministeries of gemeentes. Vaak gaan mensen in duo's op pad, wat mooie, leuke en waardevolle gesprekken oplevert!

Online ProkkelParelParade

De online talkshow ProkkelParelParade vormt het startsein van de Prokkelweek. Hierin vertellen Erin en Evert wat ze zo leuk vinden aan het Prokkel-Ommetje. En cliënten, begeleiders en medewerkers van ’s Heeren Loo vertellen wat Prokkelen hen heeft gebracht.

Ook gaan Ellis en Marian in gesprek met Ad en Martien, de bedenkers én organisatoren van de PeelProkkel. De wethouders uit de Peelgemeenten hebben namelijk – door te Prokkelen – veel meer oog gekregen voor het welzijn van hun inwoners met een verstandelijke beperking. Ze trekken regelmatig met elkaar op. Hoe mooi is dat?

Natuurlijk is er ook aandacht voor de Prokkelweek zelf. Dit jaar van maandag 7 tot en met zaterdag 12 juni.

Andere Prokkelactiviteiten

Online BeleidsProkkels bij en met de overheid

Mensen met een verstandelijke beperking denken en praten mee over het beleid dat overheidsorganisaties maken. Deelnemers stellen vragen en geven vanuit hun hun eigen ervaringen input aan beleidsmedewerkers, zodat zij in de toekomst beter beleid kunnen maken voor deze doelgroep. Met medewerking van de ministeries van BZK, EZK, OCW, SZW en VWS. Daarnaast doet ook de Nationale ombudsman, SVG en UWV actief mee. Bijzonder is de BeleidsProkkel met de VNG. Onder de noemer ‘Iedereen doet mee in de gemeente’ gaan zo’n 40 duo’s daarover met elkaar in gesprek.

Naast de meer serieuze onderwerpen is er ook aandacht voor menselijk contact en bewegen.

Het is mooi om te zien dat bij het maken van beleid de mensen om wie het gaat, er zelf steeds meer bij betrokken worden. Dat zorgt voor een beter beleid én het doet ook wat met de mensen zelf.

Landelijk projectleider Marian Geling

Prokkel-ommetje

Wandelen, samen of alleen. Het Prokkel-ommetje helpt daarbij. Al bijna 200 mensen hebben de app Ommetje gedownload, wandelen mee in het team Prokkel-ommetje en dagen hiermee zichzelf, collega’s en/of cliënten uit gezond bezig te zijn. Om het nog wat leuker te maken verloot Stichting Prokkel elke maandag prijzen onder de actieve wandelaars. 

Ook staat het Prokkel-ommetje op het vrijwilligersplatform NLvoorelkaar. Binnen een week meldden via dit platform al tientallen vrijwilligers zich aan. Stichting Prokkel matcht hen met een wandelmaatje met een verstandelijke beperking, zodat zij samen een ommetje kunnen lopen. Een bijzondere manier om kennis te maken met elkaar én elkaars leefwerelden.

Mega Prokkel Bingo

Donderdagavond 10 juni tussen 18.30 en 21.00 uur is er een grote landelijke online bingo in samenwerking met zorgorganisatie De Zijlen (partner van stichting Prokkel). Vanuit het hele land meldden woongroepen, dagbestedingslocaties en overige geïnteresseerden zich aan, er zijn maar liefst 500 kaarten verkocht. Er zijn leuke prijzen te winnen, aangeboden door stichting Prokkel en enkele van haar partners: Cordaan, De Trans en UWV.  

Alle activiteiten op Prokkel.nl

Een overzicht van alle Prokkelactiviteiten is hier te bekijken.

Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit