Nieuws

Terugkijken: uitreiking Gehandicaptenzorgprijs voor beste initiatief tegen eenzaamheid

26 maart 2021

De prijsuitreiking van de achtste editie van de Gehandicaptenzorgprijs ging gepaard met een uitgebreid inhoudelijk programma, gepresenteerd door VGN voorzitter Boris van der Ham en ervaringsdeskundige Nik van Hoogstraten. In totaal hebben bijna 400 mensen ingelogd om (een deel van) dit programma te volgen. Alle optredens zijn nu terug te kijken!

Het culturele optreden, verzorgd door persoonlijk begeleider Levi Noë van de Prinsenstichting, is hierboven te zien. Scroll naar beneden om de rest van het programma te bekijken: interviews met NIk van Hoogstraten en met Rick Brink, de pitches van de genomineerden Amerpoort, Aveleijn en Bartiméus, diverse lezingen over eenzaamheid en natuurlijk de prijsuitreiking zelf! Meer lezen over de winnaar? Dat kan hier

Een open gesprek over eenzaamheid

De bijeenkomst startte met een open gesprek over eenzaamheid tussen ervaringsdeskundige Nik van Hoogstraten en VGN-voorzitter Boris van der Ham. Nik heeft in zijn leven veel te maken gehad met eenzaamheid en zet zich nu volop in om dit tegen te gaan, voor zichzelf en voor andere mensen met een beperking.

Pitches van de genomineerden

Tijdens de prijsuitreiking presenteerden de drie genomineerde organisaties (Amerpoort, Aveleijn en Bartiméus) hun initiatief tegen eenzaamheid in een pitch. Ook beantwoordden ze vragen van presentatoren Nik en Boris. 

Eenzaamheid

Eenzaamheid was dit keer het thema van de Gehandicaptenzorgprijs, omdat mensen met een beperking zich vaker eenzaam voelen dan mensen zonder beperking. Uit onderzoek blijkt dat ruim een op de drie mensen met een beperking (37 procent) zich elke week eenzaam voelt. Dat is veel. Het is belangrijk dat er binnen de gehandicaptenzorg aandacht is voor dit aangrijpende thema. Ook - of misschien wel juist - in deze tijden van corona. Met deze prijs wil de VGN bewustwording over dit onderwerp vergroten in de sector. Zodat we eenzaamheid beter kunnen aanpakken en voorkomen.

Lezingen over eenzaamheid

Met lezingen vanuit de academische wereld, vanuit de zorgpraktijk én vanuit ervaringsdeskundigheid, werden de kijkers van de Gehandicaptenzorgprijs meegenomen in het thema eenzaamheid. De sprekers gingen met het publiek in gesprek en met presentatoren Nik en Boris.

  • Prof. dr. Carlo Schuengel (Vrije Universiteit Amsterdam) licht verschillende onderzoeken toe over eenzaamheid onder mensen met een (ernstige en/of meervoudige) beperking en het belang van relaties en verbinding
  • Vera Vandervesse (praatovereenzaamheid.nl) vertelt vanuit haar eigen ervaringen met eenzaamheid over wat eenzaamheid is en wat het met je lichaam en geest kan doen
  • Maryse den Hollander (Movisie) legt uit hoe je eenzaamheid kan bespreken met cliënten, als professional of vrijwilliger in zorg en welzijn

Interview met en prijsuitreiking door Rick Brink

Rick Brink is voormalig Minister van Gehandicaptenzaken en tevens voorzitter van de jury van de VGN Gehandicaptenzorgrprijs. Hij vertelt - in gesprek met Boris en Nik - over zijn ervaringen als minister en over wat hij te weten is gekomen over eenzaamheid onder mensen met een beperking, mede door een onderzoek dat hij als minister liet uitvoeren. Hij reflecteert ook op de ochtend van de prijsuitreiking, voorafgaand aan het moment-supreme: de uitreiking zelf! In de video hieronder zie je wié de Gehandicaptenzorgprijs in de wacht sleepte. Alles over de winnaar én over de eervolle vermelding voor De Seizoenen lees je hier.

Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit

Deze pagina is een onderdeel van: