Nieuws

Torre Florim & Roos Rebergen presenteren De Tweede Speeldoos

04 maart 2013

De muzikanten Roos Rebergen (Roosbeef) en Torre Florim (De Staat) brachten eind 2009 het mini-album De Speeldoos uit. Zij bewerkten samen zes gedichten van mensen met een verstandelijke beperking tot een uniek muzikaal project. Dat was zo'n succes dat nu een tweede project volgt, uiteraard getiteld De Tweede Speeldoos. Deze keer zijn de teksten ontstaan door gesprekken met een acteursgroep van mensen met een verstandelijke beperking.

De Speeldoos ontstond in eerste instantie door een vraag van zorgorganisatie Dichterbij, dit tweede deel kwam vanuit het enthousiasme van Roos en Torre. Torre Florim: "We wilden dit gewoon weer doen, er zit meer in de Speeldoos. De kracht van de Speeldoos zat ook in de teksten, daarom hebben we Dichterbij opnieuw benaderd."

Teksten
Torre Florim vertelt hierover: “Theater Kleinkunst is een groep van 17 acteurs, allemaal heel verschillend in hun beperking. Sommigen hebben het syndroom van Down, anderen hebben bijvoorbeeld een vorm van autisme. Roos en ik hebben alle acteurs geïnterviewd. Op basis van hun verhalen, karakters en de algehele sfeer hebben we liedjes gemaakt.
Zo vertelde bijvoorbeeld Erik dat hij nooit verliefd wordt en wil worden, omdat hij zich dan ontzettend zou schamen. Daar ga je van blozen, van stamelen, dat vindt hij maar niks (‘Nooit Verliefd’).
Miranda vertelde dat ze een tijd lang een vriend had, maar dat het uitging, omdat haar vriend niet kon garanderen dat hij trouw zou blijven. Dat verhaal is gecombineerd met de grote liefde voor dansen binnen de hele groep (‘Dansen Met Jou’). De grote droom van John is om ooit zijn eigen Discotheek te hebben, maar hij ziet behoorlijk slecht en heeft wel wat hulp nodig (‘Discotheek’). Erik vertelde ook over zijn jeugd, waarin hij regelmatig gepest werd, en zijn plezier in alleen zijn (‘Geen Mens Helpt Mij De Winter Door’).”

Luister hier Discotheek.

Speeldoos bestellen
De Tweede Speeldoos is een heus muziekdoosje met een speelmechaniekje, dat een melodie afspeelt van één van de liedjes. In het prachtig vormgegeven doosje zit een CD met zes nieuwe liedjes van dit duo. Een Limited Deluxe Edition van Tweede Speeldoos is hier te bestellen. Deze uitvoering kost 25 euro en is in beperkte oplage beschikbaar, op = op!. 

Optreden
In 2009 was De Speeldoos maar op enkele plaatsen als live-act te zien en te horen. Deze keer wordt dat anders: vanaf april 2013 zullen Roos en Torre, begeleid door muzikanten van De Staat en Roosbeef te zien zijn op clubs en festivals in het hele land.

1 April: Tweetakt Festival, Utrecht
3 April: Melkweg, Amsterdam
5 April: Luxor Live, Arnhem
6 April: Motel Mozaique, Rotterdam
11 April: Vera, Groningen
12 April: Gebouw T, Bergen Op Zoom
22 juni: Metropool, Hengelo
Meer informatie: www.despeeldoos.net

 

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen