Nieuws

Van VeiligPlus-aanpak naar InDialoog

17 december 2019

Een brede dialoog over gezond en veilig werken
In 2016 werd de VeiligPlus-aanpak geïntroduceerd. En met succes. Ruim 100 teams gingen met de aanpak aan de slag. Daarbij bleek dat de dialoog over veiligheid ook gesprekken over andere thema’s op gang brengt. Om die reden gaat de VeiligPlus-aanpak over in een brede dialoog over gezond en veilig werken in de zorg, onder de naam InDialoog.

VeiligPlus

Iedere zorgorganisatie onderkent het belang van de dialoog over veiligheid, zo bleek uit gesprekken die sociale partners verenigd in Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG) drie jaar geleden voerden met verschillende gehandicaptenzorgorganisaties. Ook werd bevestigd dat communicatie essentieel is. De branche was het dan ook eens: we hebben een methodiek nodig die de dialoog over veiligheid op gang brengt. De VeiligPlus-aanpak werd in 125 teams omarmd.

Inmiddels is de VeiligPlus-aanpak volwassen geworden en hebben de deelnemers zich deze eigen gemaakt. Daarbij blijkt dat door de aanpak ook het gesprek op gang is gekomen over thema’s als werkplezier en regeldruk. Daarom heeft StAG besloten de dialoog te verbreden naar thema’s rond gezond en veilig werken. Stichting IZZ faciliteert deze dialoog voortaan onder de naam InDialoog (voorheen bekend als Aanpak Organisatieklimaat).

Website en materialen behouden

Voor organisaties die al met de VeiligPlus-aanpak aan de slag zijn, verandert er niet veel. De materialen van de aanpak en de site veiligplusaanpak.nl blijven beschikbaar. Met de materialen kunnen organisaties zelfstandig aan de slag met de dialoog over veiligheid.

De nieuwsbrief zal wel stoppen; dit is de laatste editie. Maar via het leernetwerk kunnen organisaties blijven leren van elkaars ervaringen.

Leergangen en coaching via IZZ

Organisaties die willen starten met InDialoog en daarbij hulp nodig hebben, kunnen dit aanvragen bij Stichting IZZ. IZZ biedt een leergang voor projectleiders, waarbij de projectleiders leren InDialoog te implementeren in de eigen organisatie. Daarbij is er aandacht voor veranderkunde, teamontwikkeling en thema’s als werk- en regeldruk en psychosociale en fysieke arbeidsbelasting.

Daarnaast biedt IZZ een leergang voor teamleiders zodat zij InDialoog kunnen implementeren in hun eigen team. Dit is een open inschrijving over de zorgbranches heen.

Geen afscheid

Organisaties die eerder met de VeiligPlus-aanpak werkten, zullen veel herkennen in InDialoog. InDialoog bestaat uit dezelfde drie stappen, die achter elkaar worden doorlopen in verschillende rondes: ‘Teampeiling en coaching’, ‘Teamdialoog’ en ‘Bestuurder op de werkvloer’. Met andere woorden: we nemen geen afscheid van de methodiek. Integendeel.

Voor meer informatie over InDialoog en de begeleidingsmogelijkheden van IZZ, neem contact op met Martijn Venus via martijn.venus@stichtingizz.nl of 06 – 57 57 44 86.

Deze pagina is een onderdeel van: