Vervolg podcast over imago gehandicaptenzorg: ‘Er is aan beide kanten van de voordeur werk aan de winkel'

Het beeld dat de maatschappij heeft van het werk in de gehandicaptensector komt niet overeen met de werkelijkheid. Dat concludeerden Luka, Pien en Tjerk al in deel I van De StellingCast, podcast van de VGN, over het imago van de sector. In het tweede deel gaan de drie ervaren gehandicaptenzorgmedewerkers, dieper in op de consequenties. Welke gevolgen hebben imagoproblemen op de verhitte arbeidsmarkt? En in hoeverre staan ze een inclusieve samenleving in de weg?

Pien luka en tjerk zitten aan tafel achter een microfoon
Pien, Luka en Tjerk aan tafel voor De StellingCast

‘Toen ik vroeg of een rustige bewoner eens naar een kerkdienst mocht, zeiden ze: 'Gaan we niet doen, want anderen hebben vast last van hem.' Zulke vooroordelen vind ik schrijnend.’

Luka Doppen

‘Imagoverandering is belangrijk, maar niet zaligmakend. Er is meer nodig.’

Tjerk Nijhuis

De StellingCast 

De VGN vroeg mensen op straat naar wat zij denken dat gehandicaptenzorg inhoudt. De reacties over 'billen wassen' en 'kasplantjes' waren confronterend voor drie jonge, maar ervaren zorgmedewerkers uit de gehandicaptenzorg. In een tweedelige podcast maken deze drie zorgambassadeurs werk van het herstel dat het imago nodig heeft. In deel één begonnen ze met een gewillig oor en veel inleving, maar soms ook resoluut aan de bijstelling van het vertekende beeld.

In dit tweede deel hoor je een verdiepend gesprek over de gevolgen van de huidige ‘naam en faam’ van de sector. Hoe misverstanden bijgesteld kunnen worden, door binnen én buiten de sector stappen te zetten. 

‘Ook binnen het systeem is verandering nodig. Ik denk dat we op iedere laag moeten onthouden dat we echt ménsenwerk doen.’

Pien Neve
Pien luka en tjerk zitten aan tafel achter een microfoon
Pien, Luka en Tjerk aan tafel voor De StellingCast

Hoe luister ik naar De StellingCast?

Je kan deze podcast beluisteren via SpotifyYoutube of Soundcloud.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Noortje Smit
E-mail
Telefoonnummer
Noortje Smit

Deze pagina is een onderdeel van