Nieuws

Wat kan de complexe zorg leren van topsport?

Leestijd: 2 minuten
14 november 2023

Sinds eind 2022 loopt het VGN-traject ‘complexe zorg en topsport’. In dit traject verkennen we met verschillende enthousiaste deelnemers, waaronder oud-topsporters die nu werken in de complexe zorg, welke lessen uit de topsport waardevol zijn voor de complexe zorg. Het project is bijna een jaar geleden begonnen en bevindt zich nu in de uitwerkingsfase. Onlangs verscheen een mooi artikel in de Klik.

Teamsport

'Ik neem inderdaad mijn ervaring in de topsport mee naar mijn werk'

In oktober 2023 verscheen een mooi artikel in de Klik (zie download onderaan) over dit traject. De verhalen van twee oud-topsporters die nu werkzaam zijn in de complexe zorg en betrokken zijn bij dit traject staan in deze publicatie centraal. Sharon Kok, teamleider bij ASVZ en oud-voetbalster en Cindy Franken-Hendriks, gedragsdeskundige bij ’s Heeren Loo en oud-zwemster, vertellen daarin welke lessen uit de topsport zij meenemen in hun werk binnen de complexe zorg.

Zo vertelt Cindy: “Vanuit mijn sportachtergrond leerde ik om door te zetten en niet snel op te geven. Dat pas ik toe in mijn werk als gedragsdeskundige. In de complexe zorg focussen we vaak op het gedrag van een cliënt. Maar ik probeer door het gedrag heen te kijken naar de persoon. Gedisciplineerd, vanuit de doelen die we hebben gesteld in een zorgplan, probeer ik hem of haar samen met anderen verder te helpen. Zelfdiscipline is trouwens ook iets dat ik meekreeg uit de zwemsport.”

Vervolg van het traject

Goede ondersteuning van professionals in de complexe zorg is cruciaal. De complexe zorg vraagt veel van medewerkers, zowel fysiek als mentaal. Het is een mooi vak, maar ook uitdagend. ‘Complexe zorg is topsport’ wordt vaak gezegd. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wat vraagt dit werk van medewerkers maar vooral ook; wat vraagt dat van werkgevers/organisaties en de sector? Hoe faciliteren we dit mooie maar uitdagende werk? En welke lessen uit de topsport zijn daarbij waardevol? Deze vragen hebben we in verschillende bijeenkomsten verkend met een enthousiaste club mensen die een achtergrond hebben in de topsport en gehandicaptenzorg en andere betrokkenen, bijvoorbeeld mental coaches uit de topsport die trainingen geven in de zorg. De uitkomsten van dit traject en concrete tips verwachten we begin 2024 te kunnen delen.

Portretfoto Jessica Hendriks tegen witte achtergrond
Wil je meer weten?
Neem contact op met Jessica Hendriks

Deze pagina is een onderdeel van: