Nieuws

Wintertijd

Zondag 25 oktober 2020 gaat de wintertijd in. Met de wintertijd gaat de klok een uur achteruit. Van 3 uur ’s nachts naar 2 uur ’s nachts om precies te zijn.

Een veel gestelde vraag aan de CAO-helpdesk is: 'Moet ik de medewerker die in die nacht gewerkt heeft, betalen naar het aantal uur dat de medewerker ingeroosterd is of naar het aantal uur dat hij daadwerkelijk heeft gewerkt?'

De CAO-helpdesk van de VGN adviseert u de medewerker te betalen wat hij daadwerkelijk aan aantal uren arbeid heeft verricht. Dat de klok gedurende zijn dienst achteruit is gegaan mag hier naar onze mening geen belemmering voor vormen. 

Voorbeeld wintertijd 

Medewerker staat van 23.00 tot 05.00 uur (wintertijd) ingeroosterd. In principe werkt de medewerker dus 6 uur maar door het ingaan van de wintertijd werkt de medewerker daadwerkelijk 7 uur en heeft daarmee recht heeft op salaris over 7 uur. 

Zomertijd

Wanneer we in dezelfde lijn doorredeneren, betekent dit ook dat wanneer in de zomer de klok vooruit gezet wordt, de werknemer recht heeft op loon over de uren die hij daadwerkelijk heeft gewerkt. 

Voorbeeld zomertijd 

Medewerker staat van 23.00 tot 06.00 uur (zomertijd) ingeroosterd. In principe werkt de medewerker dus 7 uur maar  door het ingaan van de zomertijd werkt de medewerker daadwerkelijk 6 uur en heeft daarmee recht heeft op salaris over 6 uur. 

CAO-helpdesk

Deze pagina is een onderdeel van: