Bevroren plant

Zondag 29 oktober 2023 gaat de wintertijd in. Met de wintertijd gaat de klok een uur achteruit. Van 3 uur ’s nachts naar 2 uur ’s nachts om precies te zijn. Moet een werkgever de werknemer die in die nacht gewerkt heeft dan betalen naar het aantal uur dat de werknemer ingeroosterd is of naar het aantal uur die de werknemer daadwerkelijk heeft gewerkt?

De CAO-helpdesk van de VGN adviseert u de werknemer te betalen wat de werknemer daadwerkelijk aan aantal uren arbeid heeft verricht. Dat de klok gedurende de dienst achteruit is gegaan mag hier naar onze mening geen belemmering voor vormen. 

Voorbeeld wintertijd 

Werknemer staat van 23.00 tot 06.00 uur (wintertijd) ingeroosterd. In principe werkt de werknemer dus 7 uur maar door het ingaan van de wintertijd werkt de werknemer daadwerkelijk 8 uur en heeft daarmee recht op salaris over 8 uur. 

Zomertijd

Wanneer we in dezelfde lijn doorredeneren, betekent dit ook dat wanneer in de zomer de klok vooruit gezet wordt, de werknemer recht heeft op loon over de uren die hij daadwerkelijk heeft gewerkt. 

Voorbeeld zomertijd 

Werknemer staat van 23.00 tot 06.00 uur (zomertijd) ingeroosterd. In principe werkt de werknemer dus 7 uur maar door het ingaan van de zomertijd werkt de werknemer daadwerkelijk 6 uur en heeft daarmee recht op salaris over 6 uur. 

Meer informatie over de CAO

Download de CAO, de salaristabellen en lees meer over de CAO op onze pagina CAO Gehandicaptenzorg