twitter
 
 
 
VGN: 9 juni 2017 14:30

VGN bereikt CAO-akkoord gehandicaptenzorg

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft, mede namens MEE NL, een CAO-akkoord bereikt met FNV Zorg en Welzijn, CNV Zorg en Welzijn, NU'91 en FBZ. Deze nieuwe CAO heeft een looptijd van 1 januari 2017 tot en met 31 maart 2019. De VGN legt dit CAO-akkoord op 22 juni voor aan de leden ter goedkeuring.

Link naar artikelDecoratieve afbeelding
Loonsverhoging 

In het akkoord is afgesproken dat de medewerkers tot eind maart 2019 op drie momenten kunnen rekenen op een structurele loonsverhoging: 

  • 1,3% per 1 oktober 2017 
  • 2,1% per 1 juni 2018 en 
  • 0,5% per 1 januari 2019.  

Daarnaast kunnen alle op 1 december 2017 in dienst zijnde werknemers rekenen op een eenmalige uitkering van 0,8% over het feitelijk verdiende salaris in 2017. 

Onregelmatigheidstoeslag 

Ook is een eenmalige uitkering opgenomen voor medewerkers die onregelmatig werken als financiële tegemoetkoming van mogelijk ten onrechte niet uitgekeerde onregelmatigheidstoeslag over vakantie-uren in de jaren 2012 t/m 2015. Met deze afspraak wil de VGN de periode van onduidelijkheid afsluiten die er was over de onregelmatigheidstoeslag. Deze eenmalige uitkering wordt uiterlijk in het laatste kwartaal van 2017 uitbetaald.

Reacties

Is er al een nieuwe afspraak rond de senioren onder de werknemers?

In andere CAO's lees ik over de mogelijkheid voor oudere werknemers om minder te werken met behoud van salaris, om ook jongeren meer kans te geven. Ik mis dat in de CAO van onze - soms fysiek zware - beroepsgroep.

Leuk voorgespiegeld hoor. Schermen met 4.7 terwijl de inflatie nog niet eens gedekt wordt. We moeten maar eens zo hard gaan zeuren als de leraren al decennia lang doen. Startsalaris leraar basisonderwijs is 2400.- (groeit naar 3500.-) en hoogst mogelijke loon voor een begeleider niveau 4 (hbo) ligt op 2650.-. Kunnen we wat van leren?!

Dat terwijl de 4,7% niet eens de effectieve loonsverhoging is. Die 3,9 is verspreid over 2,5 jaar? Heel goed bezig. Een in cadeaupapier verpakte drol. Al weer. Nog steeds geen verhoging van reiskostenvergoedingen? De ORT is dus een schikking waarmee de individuele werknemer afstand doet van hetgeen ze daadwerkelijk recht op kan hebben? Blijkbaar verwachten onze werkgevers en de bonden dat we alles maar blijven slikken. Ik ben erg benieuwd naar de volledige tekst, misschien dat daar nog iets hoopvols uit te halen valt. Ook in de zorg werken er mensen die de hoofdverdiener van een gezin zijn, mensen als ik die zichzelf wel voor de kop kunnen slaan dat ze ooit de keuze gemaakt hebben om iets te willen betekenen in de maatschappij. Wat lokken ze nu al jaren uit? Pgb oplichting, 6jes cultuur, geen loyaliteit, weinig werkplezier, stress thuis, stress om financiën, omscholen omdat het werk even veel betaald als achter de kassa zitten?

Inderdaad hoe zit het met de oudere werknemers in de gehandicaptenzorg? Wat kunnen jongeren hierin betekenen..... Als het werk financieel er niet op beter word, heb je straks geen mens meer die kiest voor deze richting.

Beter iets dan niets toch? Goede zaak!

de afstand tot andere CAO's wordt groter, geen concrete senioren regeling, minimale salarisverhoging, is er nagedacht dat voor jongeren een aantrekkelijk salaris nodig is om te werven en behouden?

Slechte onderhandeling. Dit is een structurele loonsverhoging van 1,7% per jaar, en dat 2,5 jaar lang. Dit dekt niet de inflatie en dit betekent 2,5 jaar lang achteruitgang. In de toekomst is er geen zorgpersoneel meer te krijgen en kiest men voor andere beroepen (zie lerarenproblematiek).

Mager resultaat... Waar blijft de verder structurele ophoging van de eindejaarsuitkering. Ter vergelijking CAO ziekenhuizen en VVT wordt toegewerkt naar 8,33%. In gehandicaptensector al 5 jaar op 5,05% !. Eenmalige uitkering in centen ipv procenten mis ik ook, zeker voor de medewerkers in een lagere inkomensschaal. Nog een merkwaardige: je moet als werknemer een plan hebben hoe je je PBL denkt in te gaan zetten.....

Zelfs de meest optimistische werknemer moet toch zien dat dit 'resultaat' weer bijzonder triest is, hoe het ook aan ons verkocht word, het is een regelrechte belediging. Personeel heeft blijkbaar geen enkele waarde in deze sector.

De onregelmatigheidstoeslag betaling tijdens vakantieuren, daar ben ik toch blij mee hoor!

Weet iemand hoe het zit wanneer je de afgelopen jaren voor verschillende werkgevers hebt gewerkt, zoals de meeste jongeren onder ons, krijg je van allemaal waar je recht op hebt of moet je ook daar zelf achteraan?

wat een slecht akkoord. er word ons nu een mooi bod voorgehouden maar over 2,5 jaar is dit het zelfde als de inflatie oftewel we verdienen nog geen zak extra. VGN fnv etc etc. schaam je ogen uit jullie hoofden. jullie horen voor ons op te komen. denk dat wij net zoals alle bassischoolleraren ook maar is een uur later moeten gaan beginnen. en van alle woningen/groepen 1 begeleider + een handje vol ouders/verwanten mee moeten nemen. dan staat het hele malieveld vol.

Waarom moet iedereen zo klagen. We hebben werk, het wordt betaald. Ik snap het allemaal niet. Maar dat zijn Nederlanders. Klagen, klagen en klagen!!!!

Geldt de uitkering van onregelmatigheidstoeslag ook voor oud medewerkers? Ik werk namelijk niet meer voor het bedrijf waar ik voor werkte tussen 2012 en 2015.

Jazeker, ook voor oud werknemers geld deze regeling wanneer zij in de genoemde periode werkzaam waren in de gehandicaptenzorg.

Reactie toevoegen

 

Beveiligingsvraag:

Wat is het vierde woord in deze zin? *

* Verplicht veld