Nieuws

Transitie in actie: inspireren en voorbeelden delen rondom technologische innovatie

Leestijd: 3 minuten
22 maart 2024

Elkaar inspireren en van elkaar leren rondom technologische innovatie is een waardevol middel om de sector naar toekomstbestendig te houden. Want het is toch zonde om allemaal het wiel opnieuw uit te vinden? Daarom zet de VGN zich in om voorbeelden te delen en stimuleren we samenwerkingen tussen zorgorganisaties. Een initiatief dat we graag uitlichten is G-AAN. Bij deze regionale aanpak werken organisaties samen om te kijken hoe ze met digitale technologie de zorg anders en beter kunnen organiseren.

Cliënt maakt gebruik van DigiContact

Regioaanpak G-AAN: digitalisering in de Gehandicaptenzorg AAN!

In de regio Zwolle en Drenthe werken meer dan dertig organisaties samen door met inzet van digitale technologie de zorg anders te organiseren. Dit doen ze onder de naam G-AAN, lees meer op de website van G-AAN. Een van de doelstellingen van de regioaanpak is om zorg en expertise digitaal en dichtbij de cliënt te leveren. Aangesloten organisaties gaan daarom, in een verschillend tempo, DigiContact implementeren. DigiContact biedt 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en expertise op afstand aan cliënten, mantelzorgers en medewerkers via beeldbellen. G-AAN organiseert projectleidersbijeenkomsten om voor, tijdens en na implementatie van elkaar te leren. Via een platform delen zij kennis, tips en tools met elkaar. Wil je op de hoogte blijven van het regioprogramma? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.  

DigiSaam

Op een vergelijkbare manier werken gehandicaptenzorg organisaties samen in Groningen onder de naam DigiSaam. Zij inspireren, motiveren en ontmoeten elkaar om een technologie-vriendelijk klimaat te bevorderen. Lees meer over dit initiatief op de website van DigiSaam.

Logo G-AAN

Inspireren tijdens de leertafel kanslijn 2

Voor een toekomstbestendige, duurzame en betaalbare gehandicaptenzorg sloten de VGN en Zorgverzekeraars Nederland een transitieakkoord met vijf inhoudelijke ontwikkelthema’s, ook wel kanslijnen genoemd. Lees meer over de kanslijnen op de website. De 2e kanslijn gaat over het implementeren van bewezen arbeidsbesparende technologieën door zorgorganisaties. De transitiemangers organiseerden in samenwerking een leertafel waar het voorbeeld van G-AAN werd gedeeld. 

Programmamanager Eveline Bakker en projectleider Yvonne Rietstra vertelden over hun visie, doelstelling en aanpak. “We doen het samen”. Dat was een belangrijke boodschap uit deze regio. Samen met cliënten, zorgprofessionals en zorgkantoor. Zo vertelde Angelique Siemeling haar ervaring vanuit zorgkantoor Zilveren Kruis en de doelstelling om zorgkosten te laten dalen omdat een deel van de fysieke begeleiding wordt overgenomen door digitale begeleiding. Lisa van Duin vertelde vanuit DigiContact over de waarde van hybride zorg voor de cliënt. Daarnaast deelden Han Buruma, projectleider DigiContact bij Vanboeijen, cliënten bij Vanboeijen en Erik van Malenstein, directeur Ambulante Hulpverlening Midden-Nederland, hun ervaringen.

Wil je de volgende keer ook deelnemen aan een leertafel of op de hoogte blijven van het transitieakkoord en de kanslijnen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via dit formulier

Groeigebied technologie in de visie 2030

In onze Visie 2030 benoemen we technologie als een van de groeigebieden. We zetten ons in om enerzijds een goede onderbouwing te krijgen van de toegevoegde waarde van specifieke technologische toepassingen en anderzijds op het breed uitrollen van bewezen kansrijke toepassingen. Dit doen we altijd samen met de praktijk en andere partijen die werken aan technologische innovatie in de gehandicaptenzorg zoals de academische werkplaats ZoTeG, Academy het Dorp, de Innovatie-impuls, RegioKracht en het ministerie van VWS.

Eva Huitink
Wil je meer weten?
Neem contact op met Eva Huitink

Deze pagina is een onderdeel van: