Kanslijnen transitie toekomstbestendige gehandicaptenzorg

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de VGN sloten begin 2022 een akkoord, bedoeld om samen de transitie te maken naar een duurzame, toekomstbestendige en betaalbare gehandicaptenzorg. Geïnspireerd op het VN Verdrag Handicap en in lijn met de visies van VGN en zorgkantoren, zijn in het akkoord vijf inhoudelijke ontwikkelthema’s, ook wel kanslijnen genoemd, opgenomen. Hierover worden in de komende jaren in de regio door zorgaanbieders en zorgkantoren afspraken gemaakt. De gemeenschappelijke ambitie is dat de meest kwetsbare mensen met een beperking tijdig betekenisvolle en passende zorg kunnen krijgen.

De kanslijnen op een rijtje

Online leertafels

De leertafels zijn bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het bepalen van de stappen op één van de kanslijnen. Dit kunnen mensen met een beperking, zorgprofessionals, en andere medewerkers van zorgaanbieders en zorgkantoren zijn. 

Handvatten ter ondersteuning

In de eerste fase gaan zorgaanbieders en zorgkantoren aan de slag met het bepalen van de startpositie op de inhoudelijke kanslijnen. Om te ondersteunen in deze eerste fase, zijn er handvatten opgesteld. Ook zijn er transitiemanagers om bij dit proces te helpen. Zij maken maandelijks een nieuwsbrief met daarin de belangrijkste informatie over de transitie.

Het laatste nieuws

De laatste editie van de nieuwsbrief, de herfsteditie, vind je hier. Hierin kijken we terug naar een bijeenkomst waarin mensen met een beperking, naasten, zorgaanbieders en medewerkers van zorgkantoren hun verhalen met elkaar deelden ter inspiratie om te verandering tot stand te brengen. En we kijken vooruit naar de digitale inloop en de digitale leertafels per kanslijn.

Alle nieuwsbrieven

Wil je de nieuwsbrief in de mail ontvangen? Meld je dan aan via dit formulier

2023

2022