Achtergrond

Anders veranderen

23 mei 2017

De afgelopen weken heb ik diverse artikelen gelezen over verandering , die mij steeds weer aan het denken zetten. Een interview met Inge Mans in Markant over idealen en verandering: wat teveel verloren is gegaan en wat ook nu weer heel waardevol kan zijn. Een artikel over André Wierdsma op managementimpact.nl:  ‘Het veranderen moet veranderen’. En op theoptimist.nl een artikel met Annick de Witt over hoe belangrijk wereldbeelden zijn en waarom het botst als we de wereld door verschillende lenzen bezien.

scrabble blokjes met tekst time for change

Wat ik in de artikelen las, herken en ervaar ik. Het botst soms in mijzelf. Wat ontdek ik opnieuw en geef ik weer waarde? Een carrière in de gezondheidszorg van meer dan 35 jaar geeft veel ervaring, maar wat is heimwee en nostalgie en wat is waardevol om te behouden? Sta ik open voor nieuwe en andere inzichten en heb ik het lef om er voor te gaan? Durf ik het nieuwe en onbekende te betreden!

Bij de start van mijn carrière was ik een bestuurder die dacht dat hij wist hoe het moest. Een fase daarna zag ik hoe het ook zou kunnen en nu vraag ik vooral wat de mogelijkheden zijn. Soms voel ik het ongemak en wil ik handelen vanuit de waarneming door mijn eigen lens: de lat kan hoger, met meer ambitie. De verleiding om te handelen vanuit dat verlangen is soms groot. Maar zou het helpen? En wat verander ik dan? Mensen willen best veranderen, maar willen vaak niet veranderd worden!

Ik ben mij er meer dan voorheen van bewust dat de lens waardoor ik kijk, mijn denken in belangrijke mate bepaalt. Is de kunst van leiderschap ook om tijdig zaken te bespreken die jij ziet door je eigen lens en voorkomen dat je gaat denken vanuit je eigen gelijk? Dat je mét mensen praat en niet tegen mensen! Dat je begrijpt dat je de essentie van zorg leert van mensen die zorg krijgen en van mensen die zorg geven.

Ik wil delen en elkaar inspireren met wat we zien door de verschillende lenzen, komen tot een gemeenschappelijk beeld, een gedeelde ‘waarheid’. Een gezamenlijke oplossing vanuit meerdere ‘lenzen’. Leren van de ander!

Verander jij ook al anders?

Deze pagina is een onderdeel van: