Achtergrond

Dynamische doelen

29 maart 2017

Ik luister naar een reclame op de radio. De reclamemeneer vraagt aan mensen op straat wat ze over een jaar doen. Deze mensen hebben wel een idee, maar dit idee is erg vaag en kan eigenlijk nog alle kanten op. Het is namelijk best lastig om te bedenken wat je over een jaar doet. Toch is het in de gehandicaptenzorg volstrekt logisch om een jaar, of oké, een halfjaar, vooruit te denken. 

vier bomen seizoenen

Wat ik op verschillende plekken hoor, is dat het leven van cliënten wordt opgeknipt in een (half)jaar, of hoelang een ondersteuningsplan dan ook geldig is. Ongeacht of het eerder behaald kan worden of dat er misschien veel meer tijd voor nodig is. Dat is vreemd, want een jaar is voor iederéén lastig te overzien.

Dus adviseren we organisaties vaak dat die doelen veel dynamischer zijn en dat het behalen van het ene doel een maand kan duren en het volgende zes maanden. En dat dit allemaal best in een ondersteuningsplan moet kunnen, want volgend aan het leven van de cliënt enzo. En ik kon moeilijk begrijpen waarom dat niet scheen te kunnen.

Dus sloeg ik steil achterover toen ik hoorde wat bij veel organisaties bijdraagt aan dit bijzondere fenomeen: het Elektronisch Cliënten Dossier waarin zij werken. Ja echt. Het ondersteuningsplan krijgt daarin de status ‘definitief’. Dat betekent dat er niets meer in aangepast kan worden. Dus je kan geen doel afsluiten, of een doel aanpassen. Of twee doelen met verschillende looptijden in hetzelfde plan zetten.

Ja, logisch dat je dan doelen voor een jaar stelt, je kan feitelijk niets anders. Roepen we, collectief, dat het leven van cliënten centraal staat, dat de zorg en ondersteuning hierin volgend moet zijn. En wordt dat potjandrie in de wielen gereden door een softwarepakket. En nee, dat hebben gelukkig niet alle ECD’s (voor mijn mailbox volloopt met ontwikkelaars die het wél begrepen hebben, ik weet dat jullie er zijn), maar please...

Voor ICT, waar ‘innovatie’ zo’n beetje uitgevonden wordt, moet dit toch een eitje zijn. En dat een doel gewoon kan zijn dat iemand een fijne vakantie heeft, die in september op ‘behaald!’ kan worden gezet. 

Deze pagina is een onderdeel van: