Achtergrond

Een avond met United by Music 

22 juli 2021

Johan de Koning (hoofdredacteur Markant) trok een avond op met het internationale succes 'United by Music'. Deze band geeft muzikaal getalenteerde mensen met een verstandelijke beperking de kans om op te treden voor een groot publiek. Want, zo luidt het credo, “Music is what unites us and makes us all the same.” Hoe ziet een avond op stap met de band eruit?

Foto van drie lachende mensen
V.l.n.r. Arthur Sorty, Daniëlle van Akkeren, Rivolino Wijngaarde van United by Music

‘Andy Williams, Elvis, Ray Charles, Cliff Richards, Nat King Cole…’ Sneller dan ik kan schrijven, vertelt zanger Rivolino Wijngaarde welke artiesten hij zelf bewondert.  

Naast ons worden tafels gedekt, want zo meteen neemt ASVZ afscheid van de P&O-manager, die met pensioen gaat. De twee andere aanwezige artiesten van United by Music zijn Arthur Shorty, al vele jaren een frontman, en Daniëlle van Akkeren, in een mooie glimmende jurk. 

United by Music, powered by ASVZ, heeft vier bands die op binnen- en buitenlandse podia het muzikale talent van ruim veertig artiesten luidkeels tot uitdrukking brengen. Arthur en Rivolino kennen elkaar al, zij zitten allebei in de All Star Band. Danielle zit in Third Base. Rivolino is een heer en heeft zich zojuist keurig aan haar voorgesteld: 
‘Ik ben Rivolino, ik heb een visuele beperking en woon bij Visio. En jij?’ 
‘Ik ben Daniëlle, ik woon bij Philadelphia en heb een licht verstandelijke beperking.’ 
‘Wat is dat?’ 
‘Ja hoe leg je dat nou uit? Heeft niet alleen met intelligentie te maken.’ 

Even daarvoor zijn buiten, aan de oever van de Merwede, filmpjes van hen gemaakt. United by Music ontwaakt uit de coronaslaap en gaat in oktober alsnog zijn vijftienjarig jubileum vieren, met een flinke serie concerten in een grote spiegeltent. De filmpjes zijn bedoeld om iedereen weer even wakker te schudden. Terwijl we wachten op Joris van Wijngaarden, zeventien jaar geleden de initatiefnemer van UbM, mag ik de drie artiesten interviewen. Rivolino is nog lang niet klaar met zijn opsomming: ‘Nat King Cole, die was gelovig, en Bing Crosby natuurlijk, die was ook gelovig. Ja zelf ben ik ook gelovig.’ 

Dan staat Joris daar ineens, een man met een stevig postuur. ‘Jongelui, fijn dat jullie er zijn en dat we voor de zomer toch nog gaan zingen.’ Hij vertelt de artiesten waarom hij uitgerekend hen vanavond heeft opgesteld en nodigt ze uit alvast wat te proberen. ‘My way is een mooi nummer, maar dat spelen we pas later. Bestuurder Wim Kos is er straks ook bij en misschien zingt hij dan wel mee.’ 

Danielle kruipt achter de piano en zet uit het hoofd Wooden Heart in. Joris rolt intussen samen met Arthur de banner uit, hoort Danielle spelen en kijkt naar mij: ‘Geen idee waar ze het vandaan heeft.’ Rivolino zet in met zijn sonore timbre. ‘Mooi zeg!’, zegt Daniëlle. Daarna kruipt Arthur achter de piano. Na zijn intro valt het stil. ‘Je speelt het in D, de D van Daniëlle’, zegt ze glimlachend. ‘Kun je het ook in C spelen?’ Arthur rommelt wat en ja hoor. 

Even later komt de forever jonge Wim Kos al binnen, gekleed in een witte broek met een lichtblauwe polo. Meezingen geen probleem, dat doet hij onmiddellijk, al weet hij nog niet dat hij dat straks voor een volle zaal mag doen. Het belooft een mooie avond te worden. 

Meer weten?

Het doel van stichting United by Music is om de inclusie van mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. United by Music is een internationaal succes met stichtingen in Nederland, Noorwegen, Roemenië en de Verenigde Staten. De droom is om United by Music in elke gemeenschap te introduceren, zodat mensen over de hele wereld hun talenten kunnen tonen, zich minder eenzaam voelen en meer sociale steun ervaren. Meer over United by Music lees je op www.unitedbymusic.nl.

Markant

Dit artikel lees je in het augustusnummer van Markant 2021. Hierin lees je ook een interview met filmmaker Mari Sanders (van de documentaire Mari staat op). Hij vindt dat het tijd wordt voor een emancipatiegolf. En onderzoeker Sofie Sergeant (Disability Studies Nederland) vertelt over inclusief onderzoek waarin academici en ervaringsdeskundigen op gelijkwaardige manier samenwerken. Zij hoopt dat dit een ‘hefboom wordt voor cultuurverandering.’ Het hele nummer leest u vanaf augustus hier.

Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning

Deze pagina is een onderdeel van: